Prof. Osman Müftüoğlu: Yaşananlar, gerçekten de bir çeşit küçük kıyamet gibi

Prof. Osman Müftüoğlu: Yaşananlar, gerçekten de bir çeşit küçük kıyamet gibi

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, 11 ili etkileyen, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede iki gün geçirdiğini belirterek, Gaziantep, İslahiye Belediye Başkanı’nın “Yaşadıklarımız için büyük felaket sözcüğü yetmez. Biz burada adeta küçük bir kıyamet yaşadık!” sözlerinin durumu açık ve net olarak özetlediğini söyledi. 

Prof. Müftüoğlu, "Psikolojik enkaz çok ağır" başlıklı yazısında şunları kaydetti:

"Deprem bölgesinde herkes muazzam bir çalışma temposu içerisinde. Herkes elinden geleni fazlasıyla yapıyor. Görünen o ki bu büyük travma hepimize bir kez daha 'aynı geminin yolcuları olduğumuzu' hatırlatmış. Bölgede yaptığım incelemeler sırasında sadece halkla değil, yöneticilerle, siyasilerle ve o bölgeye yardım için gelen gönüllülerle de konuşma, sorunları anlama fırsatı buldum. Önce şu cümlenin altını kalınca ve dikkatle çizelim: Bu travma sadece büyük bir felaket gibi değil, küçük bir kıyamet gibi de değerlendirilmeli. Bu cümlenin sahibi İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural’dır ve sonuna kadar haklıdır.

Hepimizin görevi, her büyük afette olduğu gibi bu ortak çaresizlik ve belirsizlik hissini bir an önce aşmak olmalıdır. Bu nedenle de mücadelenin bundan sonraki kısmını sadece fiziksel enkazı değil, psikolojik enkazı da kaldırmak üzerinde yoğunlaştırmalıyız. Tekrar belirteyim: Yaşananlar -abartmıyorum- gerçekten de bir çeşit küçük kıyamet gibi görünüyor. Ve böylesi kıyametlerde sadece coğrafi yakınlık, sadece kan bağı yakınlığı, akrabalık değil, psikolojik yakınlığın da önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor."