Prof. Sözüer'den, inşaat işçisine “Git kendini sarayın önünde yak” diyen Kılıçdaroğlu'na uyarı

Prof. Sözüer'den, inşaat işçisine “Git kendini sarayın önünde yak” diyen Kılıçdaroğlu'na uyarı

2004 yılında hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nun mimarlarından olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Adem Sözüer, TBMM önünde kendisini yakan inşaat işçisi Sıtkı Aydın’a, “Git kendini sarayın önünde yak” diyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na uyarıda bulundu. 

CHP Genel Başkanı’nın 39 yaşındaki inşaat işçisiyle ilgili sözlerini içeren T24 haberini Twitter hesabından paylaşan Sözüer, “Siyasetçi 'kendini yak’ deyip tenkit yapar elbet. Ama siz sakın böyle konuşmayın:) Çünkü, TCK Madde 84 şöyle der: Başkasını intihara azmettiren,teşvik eden,intihar kararını kuvvetlendiren, intihara herhangi bir şekilde yardım eden kişi, 2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” ifadelerini kullandı. 

Siyasetçi“kendini yak”deyip tenkit yapar elbet.Ama siz sakın böyle konuşmayın:) Çünkü,TCK m.84 şöyle der:Başkasını intihara azmettiren,teşvik eden,intihar kararını kuvvetlendiren,intihara herhangi bir şekilde yardım eden kişi,2 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. https://t.co/HXbM5zOaLv

— Adem Sözüer (@AdemSozuer) January 14, 2018

"Meclis'e niye geldin? Git sarayın önünde yak"

İstanbul CHP İl Kongresi'nde konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, maddi sıkıntılar nedeniyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) önünde kendini ateş veren vatandaşla ilgili olarak şunları söylemişti:

"TBMM'de bir kişi üzerine gaz yağı döktü ve ateşe verdi. Niye? Geçinemiyorum diye. Bir gencecik vatandaşımız üzerine akaryakıtı döküyor kibriti vuruyor.Gazetelerin birinci sayfasında bile yer almadı. O işçi kardeşime söyleyeyim Meclis'e niye geldin? Git sarayın önünde yak. O zaman diyecek ki 'Beni çok seviyor kendisini ateşe verdi.”

TCK Madde 84 ne diyor?

Türk Ceza Kanunu’nun 84. Maddesi’ndeki ‘intihar’ başlığında şu ifadelere yer veriliyor: 

MADDE 84. - (1) Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu fiilin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(4) İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.