Gürcistan’da hükümet, protestolara neden olan ülkede basın özgürlüğünü kısıtlayacağı ve sivil toplumu da bastıracağı yönünde tartışmalara neden olan yeni yasa tasarısında geri adım attı.
The Guardian’da yer alan habere göre, Gürcistan’da iki gün süren protestolara neden olan yasa tasarısına göre finansmanlarının yüzde 20’sinden fazlasını yurt dışından alan sivil toplum ve medya kuruluşları, kendilerini “yabancı ajan” olarak kaydettirmek zorunda kalacaktı.
Gürcü Rüyası Partisi’nden yapılan açıklamada desteklenen yasa tasarısının koşulsuz bir biçimde geri çekileceği bildirildi.
ABD'de temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili telekonferans yoluyla Parlamento önünde toplanan göstericilere önceki gün hitap etmişti. Parlamentonun onayladığı 'yabancı etkinin şeffaflığı' hakkında yasanın aslında Rusya'nın 'talimatıyla' hazırlanmış olabileceğini iddia eden Zurabişvili, "Bu yasa ne şekilde olursa olsun iptal edilmelidir" demişti
Protestocuların büyük çoğunluğu, tasarının yasalaşması halinde yıllardır AB ile yürütülen sürecin baltalanmasından endişe ediyordu. Ülke nüfusunun yüzde 80'inden fazlası, Gürcistan anayasasında da yer alan Avrupa perspektifini destekliyor.
Gürcistan'ın AB aday statüsü başvurusunu Brüksel tarafından değerlendirilme aşamasında.