Güney Kore'nin PyeongChang kentinin ev sahipliği yapacağı 23. Kış Olimpiyat Oyunları, bugünkü açılış töreniyle resmen başladı.
PyeongChang 2018, tarihin en soğuk olimpiyatları olacak gibi görünüyor. Hava sıcaklığı gündüz -5 derece dolayında seyretse de, rüzgar nedeniyle hissedilen sıcaklık -20'ye kadar düşebiliyor.
35 bin kişi kapasiteli PyeongChang Olimpiyat Stadı'nda gerçekleştirilecek ve üç saat sürecek törenle startı verilecek oyunlar, 25 Şubat Pazar gününe kadar devam edecek. 1988 yılında Yaz Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapan Güney Kore, daha önce başarısızlıkla sonuçlanan iki adaylığın ardından Fransa'nın Annecy ve Almanya'nın Münih kentlerini geride bırakarak tarihinde ilk kez kış oyunlarını düzenleme hakkını elde etti.
Oyunların yapılacağı PyeongChang, Güney Kore'nin başkenti Seul'e 130, Güney Kore ile Kuzey Kore arasında askerden arındırılmış bölgeye ise 96 kilometre uzaklıkta bulunuyor.
2018 Pyeong-Chang Kış Olimpiyat Oyunları'nın başlamasına saatler kala spor dünyasında gözler Güney Kore'ye çevrildi. Türkiye'nin Kış Olimpiyatları macerası, 1936 yılında Almanya'da başladı.
Türkiye tarihinde 17. kez katılacağı olimpiyat oyunlarında 8 sporuyla temsil edilecek.
İlk kez 1936 yılında Almanya'nın Garmisch Partenkirchen kentinde düzenlenen kış olimpiyat oyunlarına 2 dalda 6 sporcuyla katılan Türkiye, şu ana kadar madalya kazanma başarısı gösteremedi.
1952, 1972 ve 1980 yıllarında oyunlara sporcu gönderemeyen Türkiye, 1994 ve 1998 yıllarındaki ise birer sporuyla temsil edildi.
(Türkiye, 17. kez kış olimpiyatlarında, işte törenden görüntüler)
Türkiye'nin Kış Olimpiyat Oyunları'na en fazla sporcu gönderdiği yılsa, 1968 oldu.
Ay-yıldızlı ekibimiz, Fransa'nın Grenoble kentindeki oyunlara kayaklı koşuda 4, alp disiplininde de 7 olmak üzere, toplam 11 sporcuyla katıldı.
2002 yılında Salt Lake City'de düzenlenen organizasyonda kayaklı koşu sprint dalında mücadele eden Kelime Çetinkaya, Kış Olimpiyatları'nda ülkemizi temsil eden ilk kadın sporcu olarak kayıtlara geçti.
15 disiplinde 102 madalya mücadelesinin yapılacağı oyunlarda, 3 bin 894 sporcu ve yetkili olimpiyat köyünde konaklayacak
Olimpik ve paralimpik oyunlarda toplam 22 bin 400 gönüllü görev yapacak. Dünya genelinde 91 bin kişinin gönüllü olmak için başvurduğu, kabul edilenlerin yüzde 14'ünün okyanus aşırı ülkelerden geldiği bildirildi. Oyunlar sırasında yaklaşık 3 bin personel de Gangneung'da yapılan ikinci bir köyde kalacak. Olimpiyatların madalyaları ise Güney Koreli Lee Suk-woo tarafından tasarlandı. Oyunların maskotu olarak tanıtılan beyaz kaplanın adı ise "Soohorang". Maskotun adı, Kore dilinde korumak anlamına gelen "sooho" kelimesiyle, kaplan anlamındaki "Ho-rang-i" kelimelerinden türetildi.
Oyunlar, iki yıldır diplomatik ilişkisi bulunmayan Güney Kore ile Kuzey Kore arasında da köprü kurulmasını sağladı.
Açılış törenine "Birleşik Kore" bayrağı altında katılacak Kuzey ve Güney Koreli sporcular, Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) onay vermesinin ardından oyunlarda Birleşik Kore Kadın Buz Hokeyi Takımı ile mücadele ederek bir ilki gerçekleştirecek.
Açılış töreni provasında rüzgar nedeniyle hissedilen sıcaklık -23 dereceye kadar düştü. Soğuktan yeteri kadar kar yağmadığı için pistler suni kar makinalarıyla hazır hale getirildi.
PyeongChang 2018, tarihin en soğuk olimpiyatları olacak gibi görünüyor. Hava sıcaklığı gündüz -5 derece dolayında seyretse de, rüzgar nedeniyle hissedilen sıcaklık -20'ye kadar düşebiliyor. Hatta açılış töreni provasında hissedilen sıcaklık -23 olunca yetkililer provaya katılanları soğuğa karşı çok sıkı önlem almaları için uyardı.
Bugüne kadar en soğuk olimpiyatlar Lillehammer'da gerçekleşmiş ve 1994'teki oyunlarda -11 derece görülmüştü. Aşırı soğuk nedeniyle bölgede kar sıkıntısı da yaşanıyor. Yetkililer bu sıkıntıyı suni kar makinalarıyla aşmayı planladı. Yongpyong Alp Disiplini Merkezi'nde 3 pompalama istasyonuna bağlı toplam 250 suni kar tabancasıyla pistler karla kaplandı.