Rabia Naz'ın şüpheli ölümü Meclis gündeminde: Ölüm anına ilişkin kamera kayıtları neden soruşturma dosyasına konulmuyor

Rabia Naz'ın şüpheli ölümü Meclis gündeminde: Ölüm anına ilişkin kamera kayıtları neden soruşturma dosyasına konulmuyor

HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, Giresun'un Eynesil ilçesinde evinin önünde yaralı bulunup kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren 11 yaşındaki Rabia Naz Vatan'ın şüpheli ölümünü Meclis gündemine taşıdı.

Beştaş, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması istemiyle Meclis'e sunduğu soru önergesinde, "Naz’a çarpanların hastaneye götürmek yerine intihar süsü vererek olay yerinden kaçtıkları ve kız çocuğunun kan kaybından öldüğü iddialar arasındadır.Nitekim Rabia Naz’ın ölümünde intihara ilişkin bulgular olmadığı ifade edilirken, adli tıp raporunda da ölümün intihar değil, “bedensel travma” olduğu tespiti yer almaktadır" ifadelerine yer verdi.

Beştaş, savcılığın soruşturmayı tüm yönleri ile yürütmediği, otomobiliyle çarpan kişinin Eynesil Belediye Başkanının yeğeni olduğu,  aileyi tehdit ettiği ve  bu kişilerin AKP’li siyasetçiler tarafından korunduğu iddialarının bulunduğunu aktardı. 

Vatan ailesinin ‘‘Kızımızı evin önünde ağır yaralı olarak bulduk ve akabinde kaybettik. Olayın şoku ve üzüntüsü sebebiyle intihar olarak düşündük ancak zamanla ortaya çıkan tutarsızlıklar kızımızın vefatının şaibeli olduğunu gösteriyor. Örneğin, çocuğumun sol ayağı kopar derecesine gelmiş. Atar damar kesilmiş. Konuyla ilgili tüm uzmanlar kan boşalması gereken bir durum olduğunu söylüyor ancak çocuğum boylu boyunca uzanıyor bir damla kan yok, ayak temizlenmiş pantolonunda kan var, ayakkabısında kan var ama yanında kan-man hiçbir şey yok. Ayrıca kızımızın okul çantası ilk etapta olay yerinde değildi sonrasında bir el çantayı getirip koydu. Otopsi raporuna göre de yüksekten engelsiz düşmeyi reddeden bulgular sunuyor, ellerinde sıyrıklar var ve sadece sol arka tarafında hasarlar mevcut. Kızımız trafik kazası geçirmiş. Ama geçirdiği trafik kazası ölümü ile sonuçlanacak kaza değil. Çarpanlar evin yanına bırakarak teras kattan atlayıp intihar etmiş gibi bir hava vermeye çalıştılar. Kızımız evimizin yanında kan kaybından öldü. Ayrıca olay yeri incelemesi yapılırken görüntü kaydı alınmamış ve Rabia Naz’ı hastaneye götüren ambulansın önünde yer alan kameradaki görüntülerin de silinerek, kızımızın ölümü kayıtlara ‘intihar’ olarak geçirilmeye çalışılmıştır" açıklamasına da  yer veren Beştaş,  Bakan Gül'e "Rabia Naz’ın ölümüne sebep olanların korunduğu ve hatta partinize mensup kişilerin olaya müdahil olarak soruşturmanın akıbetini yönlendirdikleri iddialarına ilişkin bir çalışma yürütüyor musunuz? "Rabia Naz’ın ölümü ile ilgili soruşturma hangi aşamadadır? Bakanlığınız konu ile ilgili bir çalışma yürütmekte midir? Delillerin karartılması iddiaları bağlamında neden ölüm anına ilişkin kamera kayıtları soruşturma dosyasına konulmamaktadır?" diye sordu. 

Beştaş, soru önergesinde Bakan Gül'e şu soruları yöneltti:

Savcının olay yerine geldiği ancak keşif tamamlanmadan oradan ayrıldığı yönündeki iddialar doğru mudur? Şayet bu iddialar doğru ise savcının bu tutumuna ilişkin Bakanlığınızca bir inceleme başlatılmış mıdır? Başlatılmadıysa sebep ve gerekçesi nedir?

Rabia Naz’ın ölümü ile ilgili savcılığın gerekli çalışmaları yürütmediğine dair iddialar araştırılmış mıdır? Elde edilen bulgular nelerdir?

Rabia Naz’ın ölümü ile ilgili savcılığın görevi ihmal yahut görevi kötüye kullanma durumu mevcut ise savcıya yaptırım uygulanması ve olayın detaylı bir şekilde soruşturulmasının sağlanması gündeminizde olacak mıdır?

Rabia Naz’ın ölüm şekli ile ilgili olarak haklarında suç duyurusunda bulunulan kişiler hakkında bir soruşturma başlatılmama ve ifadelerinin alınmama gerekçesi nedir?

Rabia Naz’ın ölümüne neden olanların Eynesil belediye başkanının akrabaları olduğu iddiaları neden değerlendirilmemektedir?

Rabia Naz’ın ölümü ile ilgili soruşturmanın neticelenmemiş olma nedeni faillerin belediye başkanının akrabaları olması mıdır?

Rabia Naz’ın ölüm şekline ilişkin çalışmaların sağlıklı yürütülmesi için adli tıp birimlerine neden Rabia Naz’a ait kıyafetler gönderilmemiştir? Delillerin karartıldığına ilişkin şüpheler neden gözetilmemektedir?

Delillerin karartılması iddiaları bağlamında neden ölüm anına ilişkin kamera kayıtları soruşturma dosyasına konulmamaktadır?

Rabia Naz’ın ölümüne ilişkin hazırlanan adli tıp raporunda “ölümün intihar olmadığı, bedensel travma” olduğu tespitleri neden soruşturmada değerlendirilmemektedir?

Rabia Naz’ın ölümüne sebebiyet verdiği iddia edilen kişilerin akabinde Rabia Naz’ın ailesini arayarak tehdit eden kişiler hakkında başlatılmış bir soruşturma var mıdır?

Rabia Naz’ın ölümüne sebep olanların korunduğu ve hatta partinize mensup kişilerin olaya müdahil olarak soruşturmanın akıbetini yönlendirdikleri iddialarına ilişkin bir çalışma yürütüyor musunuz? Bu konuda bir açıklamanız olacak mıdır?

Rabia Naz’ın ölüm şekline ilişkin ortaya atılan yeni iddialar karşısında Bakanlığınız bir soruşturma ve inceleme başlatacak mıdır?

Yakın geçmişte de otomobil kazası neticesinde yaşamını yitiren kişilerin ölümlerine neden olanların siyasetçilerce korundukları hususu kamuoyu gündeminde yerini korurken, bu konuda Bakanlığınız olayın gerçek sorumlularının bulunması ve adalete olan güvenin yeniden tesisi için bir çalışma yürütecek midir?"