Radyoaktif felaket kumarı sürüyor: Rusya ve Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırılar konusunda yine birbirini suçladı

Radyoaktif felaket kumarı sürüyor: Rusya ve Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali'ne yapılan saldırılar konusunda yine birbirini suçladı

T24 Dış Haberler

Rusya ve Ukrayna, salı günü Zaporijya Nükleer Santrali'ni kimin tehlikeye attığı konusunda birbirlerini suçlarken Birleşmiş Milletler, santralin devam eden savaştan izole edilmesi için çağrıda bulundu.

Meydana gelebilecek bir radyasyon sızıntısının bölgede felakete neden olabileceği konuşulurken, Rusya'nın çağrısıyla salı günü BM Güvenlik Konseyi Zaporijya'daki santralin hedef alınmasının tehlikelerini konuşmak için toplandı. 

Konseyin iki hafta önce toplanmasından bu yana santraldeki durumun kötüleştiğini iddia eden Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vasili Nebenzya, Ukrayna güçlerinin nükleer santrali "topçu ateşine tuttuğunu" iddia etti.

Nebenzya, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri neredeyse her gün bölgeye atış yapmaya devam ediyor; bu da gerçek bir nükleer kaza riski oluşturuyor" dedi.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsa da buna karşılık olarak santraldeki riskten Rusya'nın sorumlu olduğunu; Rus askerlerinin bölgeden çekilip Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan yetkililerin santrali denetlemesine izin vermesi gerektiğini söyledi.

Kislitsa, "Tüm dünyanın duymak istediği tek şey, Rusya'dan Zaporijya nükleer santralinin silahsızlandırıldığına dair açıklama" dedi.

BM de bölgenin silahsızlandırılması gerektiğini ve santralin hedef alınmaması gerektiğini vurguladı. 

Ukrayna topraklarında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali'ni savaşın ilk günlerinde Rusya ele geçirdi. Santralde Rusya denetiminde Ukraynalı mühendisler çalışmaya devam ediyor. 

Kiev, Rusya'nın santralde silah tuttuğunu iddia ederken, Moskova bunu reddediyor.