Ramazan Akyürek portre

Ramazan Akyürek portre
Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı görevinden alınan Ramazan Akyürek, 1985’ten sonra Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’nde iki yıl görev yaptı. Özel harp ve istihbarattan sorumlu emniyet müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu. 2004’te Trabzon’a emniyet müdürü olarak atandı.  Akyürek’in Trabzon Emniyet Müdürü olarak görev yaptığı 2004 yılının başından, Mayıs 2006’ya kadar olan süre içerisinde kentte cinayet, linç girişimi ve bombalama dahil çok sayıda önemli olay meydana geldi. 24 Ekim 2004’te Mc Donald’s’ta bomba patlaması, 7 Ocak 2005’te Prof. Saadettin Güner’in silahlı saldırıda dört yaşındaki oğluyla birlikte öldürülmesi, 5 Nisan 2005’te TAYAD’lı bir grup gencin linç edilmeye çalışılması, 5 Şubat 2006’da papaz Andrea Santoro’nun öldürülmesi gibi olaylar onun döneminde gerçekleşti. Mayıs 2006’da İstihbarat Daire Başkanı olan Akyürek’in adı, 19 Ocak 2007’de Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından cinayetin 1 numaralı zanlısı Erhan Tuncel ile gündeme geldi. Akyürek, Dink davasının zanlılarından Yasin Hayal ve arkadaşlarının Dink’i öldüreceği yönündeki ihbarları değerlendirmemekle suçlandı. Akyürek’in Mc Donald’s’ın bombalanmasından sonra muhbirlik teklif ettiği Tuncel’in, Mc Donald’s davasından bu nedenle hiç yargılanmadığı öne sürüldü. Ancak, polis Muhittin Zenit’in Mayıs 2007’de tanık olarak alınan ifadesinde bombalama olayını gerçekleştirenin Yasin Hayal olduğunu öğrendiği halde doğrudan Erhan Tuncel ile irtibata geçmesi, Tuncel’in ne zaman muhbirlik yaptığı konusunda soru işaretleri uyandırdı. Cinayet sonrası Erhan Tuncel’e ait 48 sayfalık tutanağın 33 sayfası, Akyürek’in talebi üzerine cumhuriyet savcıları tarafından incelenip imha edilerek devlet sırrı kapsamına girdi. Aydınlık dergisi, Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklu bulunan emekli General Veli Küçük’ün iş ortağı, dönemin valisi Erol Çakır’ın, Akyürek’in “Fethullahçı” olduğu yönünde sicil hazırladığını iddia etti. Çakır ise iddiaları yalanladı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı görevinden alınan Ramazan Akyürek 'in TBMM 'de kurulan Hrant Dink Cinayeti Alt Komisyonu 'na verdiği ifadede müebbet hapis istemiyle yargılanan Erhan Tuncel 'i savunduğu ortaya çıktı.  

Ramazan Akyürek ifadesinde Tuncel 'in polis haber elemanı yapılmasını şöyle anlatıyordu: 'McDonald 's eyleminden önce, Trabzon Emniyeti 'nin haberi yoktu. Olay öncesinde herhangi bir ihbar olmadı. (Ancak Yasin Hayal 'in arkadaşı ve Dink cinayeti sanıklarından Ahmet İskender , MC Donald 's bombalamasından önce polisi arayarak ihbarda bulunduğunu söyledi.) MC Donald 's saldırısından sonra bir daha böyle bir eylemin olmasını engellemek için personelimden birini bulmalarını istedim. Tuncel 'i bulduk.'