Rekor sıcaklar kayda geçerken Avrupa'nın batısının ormanları yanıyor

Rekor sıcaklar kayda geçerken Avrupa'nın batısının ormanları yanıyor

T24 Dış Haberler

Batı Avrupa'da rekor kıran sıcak hava dalgası devam ederken birçok farklı bölgede orman yangınları görüldü.

Cumartesi günü itfaiyeciler Fransa, İspanya ve Portekiz'de çıkan yangınları kontrol altına almak için mücadele etti. Sıcak havalar yangınların büyümesi için alan sağlarken, yüksek sıcaklığın etkisiyle önümüzdeki hafta da yangınların devam etmesi bekleniyor. 

Fransa'nın güneybatısında Gironde bölgesinde rüzgarlar çam ormanında çıkan yangının durdurulmasını önlerken 12 binden fazla insan tahliye edildi.

Yine Fransa'da Bordeaux'da çıkan yangında cumartesi günü yanan bölgenin boyutu 10 bin hektara çıktı. 

Fransa'nın komşusu İspanya'da ise 45.7 dereceye ulaşan aşırı sıcakların ardından peş peşe yangın haberleri alındı. Ülkenin güneyindeki Mijas kasabası yakınlarında çıkan orman yangını nedeniyle 3 bin kişi evinden tahliye edildi. 

Torremolinos sahilindeki tatilciler ise tepelerden dumanlar yükseldiğini gördüklerini belirtti.

Batı Avrupa'daki en kötü orman yangınlarından bazıları Portekiz'de yaşandı. Cuma günü yangın söndürme uçağı kullanan bir pilot Foz Côa bölgesinde görevdeyken kaza yaparak hayatını kaybetti. Ülkedeki yangınlarda şu ana kadar 160 kişinin yaralandığı ve yüzlerce kişinin tahliye edildiği belirtildi. 

Portekiz Sağlık Bakanlığı, 7-13 Temmuz tarihleri arasında çoğu yaşlı 238 kişinin aşırı sıcaklara bağlı nedenler sebebiyle öldüğünü aktardı.