Resesyon nedir? Resesyon neden olur?

Resesyon nedir? Resesyon neden olur?

Ekonomist Nouriel Roubini, ABD ekonomisinde ve küresel ekonomide 2022 yılı sonunda "kötü ve uzun süreli" resesyon beklediğini söyledi. Açıklamanın ardından resesyon ile ilgili detaylar internette araştırılmaya başlandı. Küresel piyasalarda resesyon yaşanacağı beklentisinin ardından resesyon ne demek olduğu ve ekonomide ne anlama geldiği sorgulandı. Peki, resesyon nedir? Resesyonun nedenleri neler? 

ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin gayri safi yurt içi hasıla verileri açıklandı. ABD ekonomisi 2022 ilk çeyreğin ardından ikinci çeyrekte de daralarak teknik olarak resesyona girdi. İlk çeyrekte yüzde 1,6 daralan GSYH, ikinci çeyrekte de yüzde 0,9 düştü. Ekonomistler ise ikinci çeyrekte yüzde 0,3-0,5 arasında büyüme bekliyorlardı.

Fed Başkanı Jerome Powell dün FOMC sonrası yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin şu anda resesyonda olduğunu düşünmediğini, ancak ikinci çeyrekte büyümenin yavaşladığının açık olduğunu ifade etmişti. İkinci çeyrekte ABD'de tüketici harcamaları yüzde 1,0 artarken, çekirdek PCE yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleşti. Büyüme verisi sonrasında Dolar Endeksi 106,75'e geriledi.

Resesyon nedir?

Resesyonun, makroekonomide geleneksel olarak reel gayri safi yurt içi hasılanın (GSYİH) iki veya daha fazla çeyrek yıllık periyotta arka arkaya negatif büyüme göstermesi durumu olduğu biliniyor. Ekonomide durgunluk olarak da adlandırılıyor.

Resesyon neden olur?

Resesyonun bazı nedenleri arasında; ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi, kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi, işsizlik artışı, ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme ve üretim faaliyetlerinde düşüş yer aldığı ifade ediliyor.

Resesyona nasıl gidilir?

Resesyon, ülke ekonomilerinin iki kere üst üste küçülmesi ile başlayan durgunluk dönemi olarak belirtiliyor.

Ekonomistlere göre, ülke ekonomilerinin resesyona girmesinin bazı nedenleri şu şekilde:

''Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

Kişi başına düşen milli gelirin gerileyen ya da durağan bir hale dönüşmesi,

şsizlik artışı,

Ekonomik faaliyetlerde meydana gelen duraklama ya da gerileme,

Üretim faaliyetlerinde düşüş.''