Resesyondaki İrlanda'nın başı işsizlikle dertte

Resesyondaki İrlanda'nın başı işsizlikle dertte
Resesyondan etkilenen ilk Euro Bölgesi üyesi İrlanda, hızla artan işsizlik ve ülkeyi terk eden işgücüne karşı çıkar yol arıyor. Avrupa'nınen iyi performans gösteren ekonomisiyken geçen eylül ayında EuroBölgesi'nin resesyona ilk giren ülkesi olan İrlanda'da 90'ların başındayaşanan beyin göçü küresel krizle yeniden patladı. Küresel krizde sonagelindiği umutları ile piyasaların son 6 aydır bayram yaptığı birdönemde İrlanda'da temmuz ayı işsizlik oranı yüzde 12,2 ile son 14yılın en yüksek seviyesine fırladı. İşsizlikte görülen bu tedirginedici yükseliş ise beraberinde giderek büyüyen bir göç sorunu yaratmayabaşladı. 1990'ların başında İngiltere'nin "patates tarlası" olduğudüşünülen ve ekonomisi tarım üzerine dayalı olan İrlanda o dönemdeverdiği göçü, 90'ların sonunda yakaladığı emlak patlaması ile gerialmıştı. Şimdi ise rekor işsizlik oranı, düşen ücretler ve azalan işolanakları ile İrlanda yeni bir göç dalgasının tam ucunda. İnsankaynakları şirketi Deloitte'un Dublin'deki direktörlerinden MarkO'Donnel'a göre İrlandalı şirketler için potansiyel çalışan adayı olan20 bin İrlandalı yöneticinin yüzde 10'u artık ülke dışında iş arıyor.Oysa ki bu oran daha bir önceki seneye kadar yüzde 0 düzeyindeydi.Uzmanlar kriz yüzünden hızlanan göçün yılda 40 bin kişiyi, yani ülkeişgücünün yüzde 2'sini bulabileceğini belirtiyor.
Öteyandan kriz nedeniyle izlenen kantitatif gevşetme politikaları yüzündenbütçe açığının bu yıl gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 10,75'inekadar çıkması bekleniyor. Hükümetin bütçe açığını kapatmak için sondönemde harcama kesintilerinde gaza basması ise ekonomik toparlanmaiçin bir risk. Bu nedenle de kimilerine göre yeniden başlayan bu göçdalgası, ülkede işsiz sayısının dolayısıyla da devlet tarafından ödenenişsizlik maaşlarının azalması anlamına geleceği için bütçe üzerindeolumlu bir etki bile yaratabilir.
 
ABD'ye iş için vize başvurusu patladı
İrlandalılarıniş bulmak için akın ettikleri ilk merkez ise İngiltere'nin başkentiLondra. Londra'ya göç edenler arasında İrlandalı futbol oyuncuları davar, üst düzey yöneticiler de. ABD de çekici rotalardan biri.Dublin'deki ABD Başkonsolosluğu'nun yaptığı açıklamaya göre İrlandavatandaşlarının geçen yıl ABD'de kısa süreli çalışma izni içinyaptıkları başvurularda patlama görüldü. ABD'deki İrlanda göçmenbüroları ise yeni başvuruların gelmeye devam ettiğini bildiriyor.
Oysaki İrlanda yıllar yılı uyguladığı düşük vergi politikaları ile yabancıdoğrudan yatırımcıyı çekmiş, bu sayede özellikle ilaç sektörü merkezlibir kalkınma sürecine girmişti. 1996-2007 yılları arasında ABortalamasından 3 kat daha hızlı büyüyen İrlanda bu sayede "KeltKaplanı" lakabını kazanmıştı. Şimdi ise durum tam tersi. Ülkeekonomisinin önümüzdeki sene yüzde 0,75 daralması bekleniyor. Merkezbankasının tahminlerine göre ülkede ekonomi bu yıl sonunda yüzde 8,3daralacak. Time dergisi geçen bahar yayınlanan bir sayısında İrlanda'yageniş yer vermiş, ülkenin kendi başarısının kurbanı olduğunu iddiaetmişti.
Artangelirler ile beraber hükümetin izlediği yanlış politikaların ülkedekrizle beraber hızla sönen bir emlak balonunun şişmesine neden olduğudüşünülüyor. ABD'den sonra emlak sektörünün en sert çakıldığıülkelerden biri olan İrlanda'da zincirleme olarak inşaat sektörü de budurumdan olumsuz etkilenmişti. 19'uncu yüzyılın ortalarında "PatatesKıtlığı" olarak bilinen kriz sırasında ülke nüfusunun 3'te 1'i göçetmişti. Ülkenin 1921 yılında İngiltere'den bağımsızlığını kazanmasıylagöç hızlanmış, 1970'lerdeki büyüme sürecine kadar sürmüştü. 1990'larınsonunda şaha kalkan İrlanda ekonomisi, bu kez göç almaya başlamıştı.Özellikle AB'ye yeni üyelerin katılımı sonrası İrlanda bir çok DoğuAvrupalı'nın göç haritasında yer aldı.
 
Futbolcular da göç etti, sahalar oyuncusuz kaldı

Göç sorunu öyle bir noktaya geldi ki,ülkenin geleneksel futbol sporu bile göç dalgasından darbe almayabaşladı. Öyle ki, işsizlik tavan yapıp ücretler bir türlü yükselmeyincefutbol takımları, kulüplerini ve ülkeyi terkedenler yüzünden oyuncusuzkaldı. Ülkenin daha çok kırsal kesimlerinde oynanan ve futbol ve rugbykarışımı bir oyun olan İrlanda futbolunun merkezi olan Ballycroy adlıkasaba 50 yıldır ilk kez 15 kişilik takım kurmak için oyuncu bulamıyor.Ülkenin en büyük kulüplerinden Ballina'dan 2008'den bu yana tam 8oyuncu ayrıldı. Ata sporunu yöneten Gaelic Atletizm Birliği'ninverilerine göre ülkede 2 bin 500'den fazla futbol kulübü var. Bukulüplerin bir çoğu ise maddi imkansızlıklardan ötürü oyuncu transferedememeye ve varolan oyuncuların da paralarını ödeyememeye başladı.