Rıdvan: Ciddi bir dezavantajımız var

Rıdvan: Ciddi bir dezavantajımız var
Rıdvan Dilmen, Bosna Hersek'le berabere kalan Türk Milli Takımını ve maçı değerlendirdi.NTV Spor yorumcusu Rıdvan Dilmen, % 100 Futbol programında BosnaHersek-Türkiye maçını değerlendirdi. Rıdvan Dilmen "Bosna Hersek’inistediği oldu. Şimdi önünde iki maçı var, bir galibiyet yetiyor. Hattabiz iki maçta beşer, altışar atmazsak iki beraberlik de yetiyor BosnaHersek’e, ciddi bir dezavantajımız var" dedi.

RıdvanDilmen, “Savunmayı sıktılar sıktılar, tabiki pozisyonlar bulduk amabizim orada Tuncay kalabalığa girmemek için mümkün olduğu kadar geriyegitti. Ama işin özü şu; bizim takım çok yorgundu, fizik olarak iyideğildik. Bir de dar alanda iş yapacak tek oyuncumuz Arda. Yanibireysel anlamda geçip çalım atabilecek, ikiye bir yapabilecek, delecekoyuncumuz o, o iyi oynamadı. Tuncay ile Sercan hep geniş alanoyuncuları olduğu için hep rakibe çarptılar. Tuncay da mecbur kaldıgeriye gitmeye. Rakip üçlü savunmayla oynuyor, 3-5-2 gibi oynuyor. Biz4-1-4-1 başladık, önde Semih’in arkasında dört ofansif oyuncuylaoynadık, Ceyhun’u ön libero oynattık. İkinci yarı biz de üçlüye döndük.Hakan, Ceyhun ve Servet üçlüsüyle beklerimizi daha çok çıkarmakamacıyla. İsmail’i soktu, santrafor Sercan’ı Semih’in yanına soktu veGökhan’ı da çok fazlasıyla soktuk ve çok da pozisyon bulduk özelliklesağ kanattan. Ama tabi Bosna Hersek’in istediği oldu. Şimdi önünde ikimaçı var, bir galibiyet yetiyor. Hatta biz iki maçta beşer, altışaratmazsak iki beraberlik de yetiyor Bosna Hersek’e, ciddi birdezavantajımız var. Estonya ve İspanya maçlarını berabere kapatırlarsabiz içeride oynayacağımız Ermenistan ve dışarıda oynayacağımız Belçikamaçlarında toplam artı 10 averaj yapmamız lazım, çünkü bildiğimkadarıyla genel averaj var. Böyle bir rakiple oynuyorsunuz ve biz 4puanının dışında da 10 gol gerideyiz, bu çok düşündürücü. Bizimkalitemizdeki takıma şu tablo yakışmıyor, bizim kalitemizdeki takıma bugrupta artı 3 averaj yakışmıyor. Ermenistan, Estonya, Belçika, BosnaHersek, İspanya’yı saymıyorum. Bu takımlardan biz sadece ve sadeceEstonya, Ermenistan ve Bosna Hersek’i burada yendik. Yani 12 puan,kaybedilen 12 puan artı 3 averaj bizim takımımızın gücü değil. Ben grupelemelerinde her iki İspanya maçı, her iki Estonya maçı, içerideoynadığımız Belçika maçı, deplasmanda oynadığımız Ermenistan maçı dahilbizim en sıkıntılımız maçımız bu oldu oyun anlamında, biz oyuntutturamadık. Şuursuz hücumlar yapmaya başladık, hatta oyunun sonbölümlerinde Servet, Hakan ve Ceyhun o kadar öne doğru çıktılar ki,rakip takım savunma arkasına atılan toplarda çok ofsayta düştü. Yaniböyle dengesiz yakalanmaması lazım bizim milli takımımızın. Açıkçasıson paslarda çok ciddi hatalar yaptı Bosna Hersek takımı, yoksa bugünbizim iki maçtan umudumuz kalmazdı, bugün işimiz biterdi.” diye konuştu.

Estonya’nınkolay kolay Bosna’ya teslim olmayacağını belirten Dilmen, “GökhanGönül, İsmail Köybaşı ve Hakan Balta, Emre Belözoğlu, Tuncay, Arda,Sercan, Semih. Bu oyuncuları ne yaparsan yap oyunu sete çeviremezsinizbunlarla. Böyle bir oyun karakterleri yok, biraz Emre yapabilirbunları. Mesela Mehmet Aurelio olsa daha organize atak yapabilirsiniz,kalçasını dayar, verir alır ve sakinleşirsiniz, işte Kazım veyaGökhan’ı kullanırsınız. Her şeye rağmen bu kadar kapanan bir takımakarşı bizim takımımız yine de karambol de olsa pozisyonlar buldu,bulmadı değil. O yüzden açıkçası şu maça kalmamalıydı. Belli o takımbugün bize her türlü şeyi yapacaktı. Oyun duracaktı, 4 dakikauzatacaktı, 5 dakika uzatacaktı. Mesela kaleci zaten tek başına maçı 4dakika uzatmaya götürdü. Oyuncu değişiklikleri var, bizde bir oyuncudeğişti, rakipte 3 oyuncu değişti ve 4 dakikalık süre verdi. Yatankalkmıyor ama her şey doğal. Bizim takımımız da olmuş olsa yapabilirdi.İşin Bosna’ya kadar gitmesi tehlikeli. Benim izlediğim Estonya kolaykolay teslim olmaz Bosna’ya. Bizim de iyi tutturmamız lazım oyunu.Bizim takımımız maalesef set oynayabilen bir takım değil. Şimdi ligmaratonu olsa bizim milli takımımız dünyada ilk dörde girer 34 maçüzerinden oynansa. Çünkü bu öne doğru baskı kurmak uzun vadede başarıgetirir. Nasıl Galatasaray, Fatih Terim’in ilk döneminde zorlanmıştı,bizim takımımız da gruplarda zorlanıyor. Bir de Avrupa Şampiyonası’nınbize getirdiği yan etkileri oldu. En önemli etken de hep dönülmez, geridöndük. İspanya döndürmüyor geri, Belçika döndürmedi 1-1 bitti, 1-0’dan1-1’i yakalayabildik ancak. Estonya direniyor, hadi son dakika bir kereolur o, İsviçre’de bir kere oldu o, olmaz artık dünya futbolunda böylebir şey yok. Kalite farkına bakıyorsun, 4 puan rakibin önde ve ikimaçta da seni yenememiş sen yenmişsin İstanbul’da ve 10 averaj var. İkitakım arasındaki kalite farkına baktığımızda ne 4 puan olması ne deeksi 10 olmamız lazım bizim rakibimize göre.” dedi.

Bosna Hersek’in organize bir takım olduğuna dadeğinen Rıdvan Dilmen “Hesap yaparken İspanya birinci, biz ikincioluruz diye düşünüyorduk, bütün dünya öyle düşünüyordu. Fakat bizimhesabımızda Bosna Hersek’ten minumum 4, Belçika’dan minumum 4,Estonya’dan 6, Ermenistan’dan 6 hesabı vardı. Bosna bizden 1 puan aldı,Belçika’dan 6 puan aldı, Estonya’dan 3 cepte 1 puan alabilir. Yani ilkikiyi hedeflediğiniz zaman en kötü İspanya’dan sonraki ilk rakibinizdeBosna Hersek’den 4 puan almanız lazım, 4 aldınız ama diğerlerinebaktığınız zaman Bosna Hersek gidip Belçika’dan 6 puan aldı. Yani onlarda İspanyollara yenildiler, bizde 1-0 yenildik ama onlar takılmadılar,Estonya, Belçika ile uğraşmadılar. Aslında biz organize takım değiliz,hiçbir zaman olmadık. Biz hep öne doğru atletik oyuncularla oynayan birtakımı. Yaratıcı, agresif oynayan bir takımız. Bosna Hersek gerçektenorganize bir takım, yetenekleri sınırlı ezberci bir takımları var.Tamamen ezbere dayalı bir top oynuyorlar. Sivas’ın başka bir örneğiaslında, Aynı geçen yılki Sivasspor gibi bir takım Bosna Hersek. Uzunbekletiyor, orta sahadan baskı yapıyorlar. İyi savunma yapıyorlar,mesela dikkat et Bosna Hersek takımı pasla çıkan bir takım değil.” diyekonuştu.

Millitakımın ikinci yarıda çok risk aldığını söyleyen Rıdvan Dilmen “İkinciyarı biz çok risk aldık. Üç stoperimizde çizgiye kadar çıktı, aslındaakıllı ikiye bir yapsalar Volkan’ı çok üçe bir yakalayabilirlerdi.Hatta yakaladılar, son pasları kötü attılar veya Volkan inanılmaz doğruçıkışlar yaptı. Son anda penaltı olabilecek pozisyonları filan var,zamanlaması Volkan’ın cin gibi iyiydi. Ama bana göre golde o kadarmesafeden ne kadar iyi topa vuran oyuncu olursa olsun bence Volkan gibikalecinin kesinlikle baraj yapmaması lazım. Ceyhun tercihi yanlış birtercih değil, duran toplarda Bosna bizden daha uzun takım. BizimServet’le Önder biraz da Hakan Balta onun dışında kısa takımız biz.İsmail’i de zaten üçlüye döndüğü için oyuna soktu. Yoksa dörtlü devametmiş olsaydı, ki Önder çok aksıyordu hemen üçlüye döndü. Aslında oyunplanı falan çok yanlış değildi bizim takımımızın ama mevcut kadromuzorganize atak yapmaya müsait bir kadro değil. Bosna Hersek vasat takımçok organizeler, bizden daha organizeler. Oyundan çıkış dakikaları bileezberlenmiş durumda diye düşünüyorum ben.” Dedi.

RıdvanDilmen “Estonya maçında biz Hamit’i falan dinlendiremedik. Bizimhedefimiz Bosna Hersek olmalıydı. Biz Hamit’le başladık, belki de 45dakika oynatacaktı hoca çıkaracaktı, ki öyle dedi maçtan sonra Hamit vebizim programımızda Fatih hoca söylemişti. Her şeye rağmen hedeflediğinmaç Bosna maçı olsaydı, belki de ikinci yarıda kullanabilirdik. Tabiçok detaylandırmamak lazım hataları. Futbol adına çok şey oynanmayacağıbelliydi, ki oynanmadı. Kör dövüşü bir maç bekliyorduk, ona rağmenbaşlamadan biten pozisyonları var Bosna Hersek’in.” diyerek sözlerinitamamladı.