Roboskili ailelerin dilinden : Ağlama anne, güzel yerdeyim

Roboskili ailelerin dilinden : Ağlama anne, güzel yerdeyim

Ruken Tuncel

Yeni yıla iki gün kala Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboski köyünde, TSK'ya ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu, 17’si çocuk, 34 insan yaşamını  yitirdi.  'Kaza' olduğu ifade edilen olayın ardından faillerin ortaya çıkarılması için komisyonlar kuruldu, eylemler yapıldı fakat hala bir sonuç alınamadı.

Katliamın birinci yılını doldurmasına az bir zaman kala,  yaşananların hafızalardan silinmemesi, aynı acıların tekrarlanmaması adına MAZLUMDER ve İnsan Hakları Derneği'nin (İHD)  desteğiyle bir belgesel film yapıldı.

Gazeteci- Yönetmen Ümit Kıvanç tarafından çekilen "Ağlama anne, güzel yerdeyim" belgesel filmi, dün  akşam (7 Kasım 2012) ilk kez gösterime sunuldu. Cezayir Restorant'ın toplantı salonunda gösterime sunulan film 1 saat 40 dakika.

Roboskili ailelerin röportajlarından oluşan belgesele, Cahit Koytak'ın 'Uludere Destanı' adlı şiiri ile giriş yapılıyor. Görüntüde o gece canlandırılırken, fonda uçaksavar sesleri diğer yandan geceyi anlatan Roboskili bir baba...

Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin'in katliamın ardından sarf ettiği sözlerde, belgesel içerisindeki yerini alıyor:

"Her kürtaj bir Uludere'dir"

"TSK bu Ahmet'midir? Mehmet'midir? bilemez ki..."

"34 kişi figuran, kaçakçılığı meşrulaştırmayın"