Rus istihbaratı: Periyodik tablonun mucidi kimyager Mendeleyev, 19. yüzyılın en büyük istihbaratçılarındandı

Rus istihbaratı: Periyodik tablonun mucidi kimyager Mendeleyev, 19. yüzyılın en büyük istihbaratçılarındandı

Rusya Dış İstihbarat Servisi SBR'nin Başkanı Sergey Narışkin, Periyodik Kanunu'nu bulan ünlü kimyager Dmitri Mendeleyev'in "19. yüzyılın en büyük istihbaratçılarından biri olduğunu" açıkladı.

Rusya Dış İstihbarat Servisi SBR'nin Başkanı Narışkin, Rus basınına verdiği röportajda, 19. yüzyılda Rus İmparatorluğu Tarih Cemiyeti'nin Başkanı Prens Vyazemski, kimyager Dmitri Mendeleyev, coğrafyacı ve araştırmacı Nikolay Prjevalski ve edebiyatçı diplomat Aleksandr Griboyedov'un istihbarat faaliyetlerinde yer aldığını açıkladı.

Mendeleyev'in ABD ve Fransa'ya yaptığı seyahatler sırasında Amerkan keroseni ve dumansız barut üzerinde gizli bilgiler topladığı ileri sürüldü.

Mendeyelev kimdir?

Dmitri İvanoviç Mendeleyev 8 Şubat 1834, Tobolsk’te doğmuş Rus kimyager ve mucittir. Periyodik tabloyu sıralamak için Periyodik Kanun'u bulmuş, bunun sayesinde o zamana kadar bulunmuş olan bazı elementlerin özelliklerini düzeltmiş, henüz bulunmamış 8 elementin özelliklerini de tahmin etmiştir.

Mendeleyev  32 yaşında iken Sankt-Peterburg Üniversitesi'nde kimya profesörü oldu. Düzenlilikleri araştırmak için, elementleri özeliklerine göre sıraladı. Böylece kimyacıların sessiz bilgisayarı olan periyodik tabloyu elde etti. Bu cetvelden yola çıkarak o zaman henüz bilinmeyen bazı elementlerin bulunacağını ve onların bazı özelliklerini öngördü.