Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyelerinden Frants Klintseviç, Türkiye’nin diğer ülkelerle sıklıkla gerilim yaşadığını hatırlatarak, “Ellerinde Rus yapımı S-400 bulunması, onların egemenliklerinin korunmasının bir garantisi olacak” dedi.
Teslimatına bugün başlanan S-400’lerin hem havadan hem de uzaydan gelecek tehditlere karşı önlem olduğunu ifade eden Rus senatör, “Amerikalıların bu denli öfkelenmesi şaşırılacak bir şey değil" diye konuştu. Klintseviç, ABD’nin Türkiye'ye kendi hava savunma sistemi olan Patriot’u satmakta diretmesinin sebebini de ‘gerekli gördüğünde bu sistemi devre dışı bırakabilecek olması’ olarak nitelendirdi.
TIKLAYIN - Türkiye’ye S-400 teslimatı başladı
TIKLAYIN - Milli Savunma Bakanlığı'nın S-400 açıklamasının ardından dolar yükseldi
Sputnik Türkiye’nin haberine göre Klintseviç, S-400’lerin Türkiye’ye teslimatının başlamasının ardından şunları söyledi:
"Türklere (ABD tarafından) benzeri olmayan bir baskı yapıldı fakat buna rağmen kendi güvenlikleriyle ilintili meseleleri ön planda tuttular. Türkler, kendi egemenliklerine sahip çıktı.”
“Türk dış politikasının bazı şahsi yanları ele alınacak olursa, Rusya ile anlaşma imzalayarak tamamen doğru bir davranışta bulundular. Türkler herkesle oldukça sık tartışma içine giriyor, mevcut durumdaysa, ellerinde Rus yapımı S-400 bulunması, onların egemenliklerinin korunmasının bir garantisi olacak. Bunun nedeni, tehditlerin her birinin ya havadan ya da uzaydan geliyor olması. S-400 sistemi ise tüm bu sorunların kapanmasını sağlayabilir. Amerikalıların bu denli öfkelenmesi şaşırılacak bir şey değil."
"Amerikalılar kendi sistemlerini satıyorlar ki zamanı geldiğinde bu sistemler devre dışı bırakılabilsinler ve üstünde Amerikan bayrağının yer alacağı hedefi vurmasınlar. Herkes bunu biliyor ve ciddi anlamda endişe duyuyorlar ancak kimse bundan bahsedemiyor."
Gelip gelmeyeceği uzun süredir Türkiye ekonomisi üzerinde baskı yaratan ve Ankara-Washington hattında gerginliğe sebep olan S-400’lerin teslimatına sonunda başlandı. Rusya’dan alınan S-400 hava savunma sisteminin birinci grup malzemeleri Ankara’daki Mürted Hava Meydanı’na ulaştı.
Milli Savunma Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Rus Rosoboroneksport arasında imzalanan anlaşmanın tarihi 11 Nisan 2017 olarak gösterilirken; bunun 27 Temmuz 2017’de yürürlüğe giren 'ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası’ndan (CAATSA) kaçınma manevrası olabileceği yorumları yapıldı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın haziran ayı sonunda Japonya’da gerçekleşen G20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşme sonrasındaki açıklamalarında S-400 krizinde neredeyse Türkiye’ye hak verir yorumlarda bulunması yaptırımların masadan kalkabileceği yorumlarına sebep olmuştu. Ancak ABD Savunma ve Dışişleri bakanlıkları S-400’lerin alımının ‘olumsuz’ sonuçları konusunda ülkelerinin tavrının değişmediğini belirtmişti. Reuters haber ajansı da "Trump'ın bir muafiyet sağlayarak yaptırımları ertelemeyi deneyebileceğini ama bunun, Kongre'deki destekçilerini kızdırabileceğini" yazmıştı. ABD Kongresi de Türkiye’ye yaptırımlar konusunda ABD Başkanı Trump kadar iyimser değil.