Rusya, Karadeniz üzerinde ABD dronu düşürdü; arkeolojide önemli keşif; 'Sir' Brian May | Dünya Basınında Bugün

Rusya, Karadeniz üzerinde ABD dronu düşürdü; arkeolojide önemli keşif; 'Sir' Brian May | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Pentagon, Rusya'nın ABD'ye ait bir drona Karadeniz'de savaş uçağı ile çarptığını; ABD'li operatörlerin dronu uluslararası sulara indirmek zorunda kaldığını belirtti. Araştırmacılar, insan olmayan primatların oyduğu ve şekillendirdiği taş parçaları keşfetti. Britanya’da BBC’nin en önemli futbol programı Match of the Day’in sunucusu Gary Lineker’in hükümetin yeni mülteci yasa tasarısını eleştirdikten sonra programını sunmasına izin verilmediği kriz aşılsa da etkileri sürüyor. Dünyaca ünlü rock grubu Queen'in eski gitaristi Brian May'e, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından "Sir" unvanı verildi.

The Guardian | Brian May, şövalye unvanı aldı

Dünyaca ünlü rock grubu Queen'in eski gitaristi Brian May'e, İngiltere Kralı 3. Charles tarafından "Sir" unvanı verildi. Queen'in Twitter hesabında yapılan paylaşımda, İngiltere Kralı 3. Charles'ın May'i şövalye ilan ettiği fotoğraf yer aldı.  Yapılan açıklamada, "Brian'ın Krallık Şövalyeliği töreni bugün Buckingham Sarayı'nda gerçekleşti. Şövalyelik, Majesteleri Kral Charles tarafından takdim edildi. Tebrikler Sir Brian!" ifadeleri kullanıldı. Queen'in aktif olduğu yıllarda 1983'ten itibaren solo çalışmalarda da bulunan ünlü gitarist, Mercury'nin ölümünün ardından 2004'te Paul Rodgers'ın solistliğinde grubu yeniden toplayarak dünya turnesine çıkmıştı.

The Independent | Şimdi Gary Lineker yaşananları BBC’nin yüzüne vuruyor 

Britanya’da BBC’nin en önemli futbol programı Match of the Day’in sunucusu Gary Lineker’in hükümetin yeni mülteci yasa tasarısını eleştirdikten sonra programını sunmasına izin verilmediği kriz aşılsa da etkileri sürüyor. Programa geri dönene Lineker, sosyal medyadan eleştirilerini sürdürürken Twitter profil resmini de değiştirdi. Lineker, yeni fotoğrafında BBC binasının üzerinde yer alan ifade özgürlüğü vurgulu George Orwell alıntısı yer alıyor. Orwell’in alıntısında “Eğer özgürlüğün herhangi bir anlamı varsa, bu insanlara duymak istemediklerini söyleme hakkıdır” ifadeleri yer alıyor. Lineker aynı zamanda eski Britanya Başbakanı Theresa May’in hükümetin mülteci planlarını eleştiren sözlerini retweet etti.

New York Times | Rus savaş uçağı, Karadeniz üzerinde ABD dronu düşürdü

Pentagon, Rusya'nın ABD'ye ait bir drona Karadeniz'de savaş uçağı ile çarptığını ; ABD'li operatörlerin dronu uluslararası sulara indirmek zorunda kaldığını belirtti. New York Times, bunun 24 Şubat 2022'de Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ABD ve Rus ordularının bilinen ilk teması olduğunu vurguladı. Gazete, olayın iki ülke arasında gerilimi yükselttiğini vurgularken ABD, Rusya'yı "tehlikeli" davranmakla zorladı. Pentagon'a göre silahsız dron, standart bir gözlem uçuşu yapıyordu. 

Wall Street Journal | Enflasyon yavaşladı, ama yüksek kaldı

ABD şubat ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentilere paralel olarak yıllık bazda yüzde 6 olarak gerçekleşti. Çekirdek enflasyon yıllık bazda yüzde 5,5, aylık bazda 0,5 oldu. Aylık enflasyon ise yüzde 0,5 oldu. Bu, 2021'in Eylül ayından bu yana en yavaş artış olarak kayıtlara geçti. WSJ, buna rağmen enflasyonun "inatçı biçimde yüksek kaldığını" belirtti. 

Moscow Times | Rus kadın, Ukrayna ordusuna 30 dolar bağışladığı için vatana ihanetle suçlandı

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB), Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne destek veren bir kuruluşa 2 bin 500 ruble (33 dolar) bağışladığı gerekçesiyle Habarovsk kentinde bir kadını gözaltına aldı.

FSB, ismi ve özgeçmişi paylaşılmayan kadının "vatana ihanet"le suçlandığını duyurdu. 

Moscow Times'ın aktardığına göre FSB tarafından paylaşılan görüntülerde iki FSB ajanı, aniden sokakta yürüyen bir kadının karşısına çıkıyor ve kendilerini tanıtmadan zorla gözaltına alınıyor.

"Vatana ihanet"le suçlanan kadının daha sonra bir minibüse bindirilerek FSB merkezine götürüldüğü belirtildi.

Kadının, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ne destek veren bir hayır kuruluşuna 33 dolar bağışladığı iddia edildi.

Gizli servis raporlarına göre kadın, sözleşmeli cinayet emirleri gerekçesiyle 22 yıl hapis cezasına çarptırılan eski Habarovsk Valisi Sergey Furgal'ın destekçisiydi. 

Le Monde | Maymunlar arkeolojiye damga vuruyor 

Araştırmacılar, insan olmayan primatların oyduğu ve şekillendirdiği taş parçaları keşfetti. Arkeologları heyecanlandırdığı belirtilen bulguların kültürel boyutunun milattanl önceye dayandığı belirtildi.  Science Advances bilim dergisinde yayımlanan araştırmada, arkeologlar insanların milattan önce ürettiği tahmin edilen taşlar ve şekillerle ilgili yeniden düşünmeleri gerekeceğini açıkladı.

Al Jazeera | Suudi-İran anlaşması sonrası Yemen hükümeti dışlandı mı?

İran ile Suudi Arabistan 7 yıl aradan sonra diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması ve büyükelçiliklerin karşılıklı olarak açılması konusunda anlaştı. Varılan anlaşma uyarınca iki ülke birçok konuda işbirliği yapacak, ilişkileri daha da güçlendirmeye çalışacak. Anlaşma; İran, Suudi Arabistan ve Çin tarafından yapılan ortak açıklamayla duyuruldu.  İki ülke ilişkileri daha önce de Mart 2015'te Yemen'de başlayan kriz nedeniyle gergindi ve o dönem diplomatik ilişkiler tamamen kesilmişti. İlişkilerin yeniden başlaması Yemen’de süren iç savaşa olası bir çözüm yolu olarak görülürken Al Jazeera’da yer alan analiz, şimdi gözlerin Yemen hükümetine çevrildiğini aktardı. Tahran, Yemen’de Husileri desteklediğini açıklasa da savaş boyunca Yemen ve Suudi Arabistan’ın iddia ettiği gibi onlara silah gönderdiği iddialarını reddediyor.