Rusya'nın petrol üretimini azaltma kararı sonrasında brent petroldeki haftalık artış, yüzde 8'i geçti

Rusya'nın petrol üretimini azaltma kararı sonrasında brent petroldeki haftalık artış, yüzde 8'i geçti

Rusya'nın petrol üretimini mart ayında 500 bin varil azaltma kararı almasının ardından petrol fiyatları, cuma günü yüzde 2,2 yükseldi. Petroldeki haftalık artış ise yüzde 8'i aştı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak'ın, petrolde tavan fiyat uygulamasına katılan ülkelere petrol satmayacaklarını belirterek, “Bu bağlamda, Rusya mart ayında petrol üretimini günlük 500 bin varil azaltacak” açıklamasını yapması, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareket etmesine neden oldu.

Reuters'taki habere göre 500 bin varil, Rusya'nın petrol üretiminin yüzde 5'ine denk geliyor.

Yeniden 100$ tehlikesi

Moskova'nın kararı sonrası cuma günü brent petrolün varil fiyatı yüzde 2,2 (1,89$) artarak 86,39 dolara çıktı. Brent petroldeki haftalık artış ise yüzde 8,1 oldu.

Ajansa konuşan İki OPEC+ delegesi, Rusya'nın kararı sonrasında yeni bir adım atmayacaklarını belirtti. Değerlendirmelerde bulunan bir OPEC ülkesi yetkilisi ise Çin'in açılma sürecindeki ekonomik performansına bağlı olarak brent petrolün yeniden 100$ seviyelerini görebileceğini belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, ocak ayı sonunda bir telefon görüşmesi gerçekleştirmişti. Görüşme sonrası yapılan açıklamada iki liderin petrol piyasasını değerlendirdiği ifade edilmişti.