Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için yaptığı 'referandum'lar 2. gününde

Rusya'nın Ukrayna topraklarını ilhak etmek için yaptığı 'referandum'lar 2. gününde

T24 Dış Haberler

Ukrayna'nın işgal altındaki Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporojye bölgelerini Moskova'ya bağlamak için Kremlin yanlısı yetkililer tarafından yapılan referandumlar 2. gününde devam ediyor.

4 bölgede yapılan referandumlar cuma günü başladı ve salı gününe kadar devam edecek. 

ABD, Ukrayna ve birçok Batı ülkesi, referandumların meşru olmadığını savunuyor. ABD Başkanı Joe Biden, "Rusya'nın yaptığı referandumlar sahte. Ukrayna'nın topraklarını uluslararası hukuku ihlal ederek ve güç kullanarak almalarına meşruiyet kazandırmaya çalışıyorlar" dedi. 

Rusya'nın en yakın müttefiklerinden Çin'in Dışişleri Bakanı Wang Yi bile cuma günü Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu vesilesiyle Ukraynalı mevkidaşıyla yaptığı görüşmede, "Her ülkenin egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı gösterilmeli" dedi. 

Ukrayna güçleri, Rusya'nın ilhak etmeye çalıştığı bölgeleri geri alma çalışmalarını sürdürdüklerini vurguladı.

Yetkililer 4 gün kapı kapı gezip oy pusulası toplarken, isteyenler için salı günü oy verme merkezleri açık olacak. 

Referandumlar, 2014'te Rusya Kırım'ı ilhak etmeden önce yapılan uygulamayı hatırlatıyor. Birçok Batılı yetkili, o dönem de referandum sonuçlarının sahte olduğunu savunmuş; Rusya yasa dışı biçimde Kırım'ı kendisine bağlamıştı. 

Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın işgali başlamadan önce bağımsızlıklarını tanıdığı Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde yaşayanların pusulalarında "Cumhuriyetinizin Rusya'ya katılmasını destekliyor musunuz?" sorusu yer alıyor. 

Herson ve Zaporojye'deki pusulalarda ise, "Ukrayna'dan ayrılıp, bölgede bağımsız bir devlet kurup, Rusya Federasyonu'na katılmayı ve onun bir parçası olmayı kabul ediyor musunuz?" sorusu soruluyor.

Uluslararası gözlemciler, referandum sonuçlarının 4 bölgenin de Rusya'ya bağlanması yönünde olmasına 'kesin' gözüyle bakıyor. Seçimlerin adil bir ortamda yapılacağına inanılmıyor.