Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Avrupa ve Güney Amerika'dan canlı hayvan ve karkas eti getirmesiyle etin kilosu 150 TL'ye düşeceği haberleştirildi.
Sabah gazetesinde yer alan habere göre, geçen yıl 77 lira olan kıymanın kilosunun 180 TL'yi bulması ve yalnızca yılbaşından bu yana yüzde 33 zamlanmasının ardından çözüm, ithalatta bulundu. Avrupa ve Güney Amerika'dan kasaplık hayvan, Avrupa'dan ise karkas et ithal edilecek. Et ithalatıyla piyasada 180 TL'yi bulan ve her hafta artışı devam eden karkas etin kilogramının 145 ila 150 TL arasına düşmesi bekleniyor.
Getirilen etin yüzde 20'si Et ve Süt Kurumu mağazalarına, 80'i de sanayiye verilecek. Et ve Süt Kurumu mağazaları da eti maksimum 120 liradan satacak.
31 Ocak'ta karkas etin en pahalısı 147 liraydı. 30 Ocak ile 5 Şubat'ta 145 TL olan dana karkas fiyatı, 6-12 Şubat'ta 150 TL'ye, 20-26 Şubat'ta 164 TL'ye, 27 Şubat ile 5 Mart arasında ise 170 TL'ye yükseldi.
Ulusal Et Konseyi'nin haftalık raporuna göre, dana karkasın kilogramı geçen hafta 175-180 TL'ye kadar çıkınca dana kıymanın kilogram fiyatı 200, kuşbaşının kilogramı ise 250 TL'nin üzerini gördü.
Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Başkanı Ahmet Yücesan, deprem bölgesindeki üretimin toplam et üretimine oranının yüzde 20 olduğunu söyledi. Bölgedeki ahırlarda ciddi bir zayiatın olmadığının altını çizen Yücesan, "İlk hafta yeme ulaşımda sıkıntı yaşandı. Özel sektör ve Tarım Bakanlığı bölgeye yem gönderdi. Hayvanlar için de çadırlar kuruldu" dedi.
Et fiyatlarındaki artışın iki yıl öncesine dayandığını anlatan Yücesan, süreci şöyle özetledi:
"Pandemide kapanmalar nedeniyle süt ve süt ürünlerine talep düştü. Sanayici üreticiden düşük fiyatla çiğ süt aldı. Yem maliyeti artan besici hayvanlarını kesime gönderdi. 100 inekten süt alıyorsa bunun 30'unu kesti. Bu durum et arzını artırdı ve fiyatlar 2022'ye kadar frenlenmiş bir şekilde ilerledi. Çiğ süt alım fiyatının Ocak 2023'te 11,50 kuruşa çıkmasıyla birlikte kesim de durdu. Dolaysıyla piyasada et arzı azalmaya fiyatlar artmaya başladı."