Bireysel ya da birden fazla gerçek kişinin bir araya gelmesi ile kurulan tüzel kişiliğe sahip şirketlere şahıs şirketi adı verilir. Eğer bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız ticari faaliyetleriniz ve tercihleriniz doğrultusunda belirli vergi yükümlülüklerine sahip olduğunuzu bilmeniz gerekir.
Şahıs şirketi sahiplerinin ödemesi gereken 4 çeşit vergi türü bulunur. Bu vergiler şu şekilde sıralanır:
Bu vergileri düzenli bir şekilde ödemeniz ve gerekli yasal süreçleri tamamlamanız halinde şahıs şirketinizi kurabilir ve ticari faaliyetleriniz üzerinden kazanç sağlamaya başlayabilirsiniz.
Damga Vergisi
Kişiler ile kişilerin, kurumlar ile kurumların ya da kurumlar ile kişilerin arasında gerçekleşen resmi işlemlerin belgesi olan kağıtlardan alınan vergi türüne damga vergisi adı verilir. Dolayısıyla bir şahıs şirketi kurmak istiyorsanız, şirket kurarken ve ticari faaliyetlerinizi sürdürürken ödemeniz gereken vergilerden biri damga vergisidir.
KDV, muhtasar, geçici vergi ve kurumlar vergisi beyannameleri için damga vergisi ödemeniz gerekir. Damga vergisi, şahıs şirketi sahiplerinin düzenli olarak ödemek zorunda oldukları bir vergi türüdür.
Katma Değer Vergisi (KDV)
Şahıs şirketleri ticari faaliyetleri üzerinden sağladıkları kazanç doğrultusunda vergi ödemek durumundadır. Bu vergi türüne Katma Değer Vergisi adı verilir.
KDV şahıs şirketinin yaptığı satış üzerinden hesaplanır ve ilgili kurumlara ödenir. Örnek vermek gerekirse 2000 TL değerinde bir satış yaptığınızı düşünün. KDV %18 üzerinden hesaplanacak olursa vergi olarak ödemeniz gereken miktar 360 TL olacaktır.
Katma Değer Vergisini ödemek için bir devlet kurumuna başvuru yapmanız gerekmez. KDV kesintisi, yapmış olduğunuz satış üzerinden direkt olarak kesilir ve bakiyenize uygulanır.
Gelir Vergisi – Geçici Vergi
Şahıs şirketi sahiplerinin 1 yıl içerisinde elde ettikleri kazanç ve gelirlerden alınan vergi türüne gelir vergisi adı verilir. Gelir vergisi ödemeniz için tabi olmanız gereken belirli kazanç kategorileri vardır. Bu kazanç türleri şu şekilde sıralanır:
Gelir vergisi, kazancınız doğrultusunda %15 ile %40 arasında bir oranda olmak üzere elde ettiğiniz kazançlara uygulanır.
Şahıs şirketi vergi hesaplama işlemi yaparken dikkate almanız gereken bir diğer vergi türü ise geçici vergidir. Geçici vergi, sahip olduğunuz şahıs şirketinin kazançları doğrultusunda 3 aylık olarak hesaplanır ve ödenir.
Muhtasar Beyanname
İşveren ya da vergi tevkifatı yapan kişilerin vergi matrahlarını toplayıp vergi dairesine bildirmesi işlemine muhtasar beyannamesi adı verilir.
Gelir Vergisi Kanunun 84. maddesine göre şahıs şirketi sahipleri kestikleri vergi matrahlarını vergi dairesine bildirmek durumundadır. Bu beyanname aracılığıyla sahip olduğunuz şahıs şirketinin gelirini devlete beyan etmiş olursunuz. Bu işlemin ardından bildirdiğiniz tutar üzerinden bir vergi kesintisi yapılır ve kalan miktar hesabınıza geçirilir.
Ticari faaliyetlerinize düzenli olarak devam edebilmek için KDV, gelir ve damga vergilerinde olduğu gibi muhtasar beyanname ücretini de düzenli olarak ödemeniz gerekir.
Norma ile Şahıs Şirketinizi Kurmak Çok Kolay!
Şahıs şirketi kurmak istiyorsanız hem atacağınız adımları iyi bilmeli hem de iyi bir araştırma yapmalısınız. Bu doğrultuda şahıs şirketi kuruluşu, ödenmesi gereken vergiler ve başvurulacak kurumları detaylıca araştırmanız gerekir. Bu süreçte profesyonellerden destek almak, şirketinizi hızlı ve kolay yoldan kurmanız için destek sağlar.
Norma, şahıs şirketi kurmak için ihtiyacınız olan tüm detayları sizin için yerine getirir. Norma’nın ücretsiz şirket kuruluşu danışmanlığı ile şahıs şirketinizi hiçbir ek ücret ödemeden, oturduğunuz yerden kurabilirsiniz. Siz de hemen Norma’ya başvurun, şahıs şirketinizi profesyoneller aracılığıyla online olarak kurun!