Büşra Tosun
Depremden etkilenen Hatay-Samandağ’da Türk Tabipleri Birliği (TTB)’nin kurduğu sağlık çadırına polisler yerleşti. Gelen tepkiler üzerine bugün itibarıyla polisler çadırı TTB’ye devretti.
Kahramanmaraş’a bağlı Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem, 11 ilde can kaybına neden olurken; depremlerin en etkili olduğu illerden biri olan Hatay'ın 120 bin nüfuslu Samandağ ilçesinde onlarca bina yıkıldı, 2 bine yakın kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Hatay’da son olarak meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Samandağ Devlet Hastanesi kullanılmaz hale geldi. Türk Tabipleri Birliği gönüllü olarak hastane bahçesine revir amaçlı bir çadır kurdu.
Samandağ’da insanların olduğu yerlerde Türk Tabipler Birliği (TTB)’nin kurduğu sağlık çadırı bakanlık tarafından önce Aile Sağlığı Merkezi (ASM) olarak ellerinden alındı, ardından ise polislerin yaşamaya başladığı belirtildi. Bugün itibarıyla çadır TTB’ye teslim edildi.
T24’e konuşan Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Hasan Ali Aktolun, “ TİP milletvekilleri Barış Atay ve Sera Kadıgil, CHP Milletvekilleri Murat Emir ve Servet Ünsal, HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç valiyle görüşmeler yaptılar. Tepkiler sonucu polisler çadırı terk etti.” diye konuştu. Aktolun, “Burada gönüllü hekim arkadaşlarımız hizmet verecek.” ifadelerini kullandı.
Yaşanan olayla ilgili T24’e konuşan Aktolun, TTB’nin Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından oluşturduğu kriz masasında deprem koordinasyonu bölgelerde hizmet verdiğini belirtmiş, “Samandağ devlet hastanesi 6,4’lük deprem meydana gelene kadar az çok toparlamıştı, yaralarını sarmıştı; görüntüleme yöntemleri, laboratuvarlar aktifleşmişti hatta pazartesi günü birkaç tane poliklinikte faaliyete girmişti.” ifadelerini kullanmıştı.
Depremden sonra hastanenin bahçesine iki-üç çadır kurulup ve revir olarak kullanılmaya başlanıldığının vurgusunu yapan Aktolun, “Bölgedeki sağlık hizmeti gönüllülük üzerinden dönüyordu, biz bakanlığa ısrarla görevlendirme talep etmemize rağmen bölgeye hiçbir görevlendirme yapılmamıştı hatta yetkililer burada hekim sıkıntısı yok diye yukarıya geri bildirim vermişler bunu da öğrendik.” diye konuşmuştu. Aktolun sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:
“İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB)’nin Samandağ Merkezde kurduğu çadırların olduğu bölge merkezi kolay ulaşılabilir bir konumda, oradaki boş arsanın elektrik ve su imkanı da mevcuttu onlarla görüştük sağlık merkezi kalmadığı için 2 çadırı hızlıca revire çevirdik. Bölgeye gelen gönüllü gruplardan temin ettiğimiz elimizde iki tane konteyner vardı, İBB çadırkentinin orada belirlediğimiz yere o konteynerleri yerleştirecektik.”
Depremden sonra Samandağ merkezde daha kapsamlı sağlık hizmetine ihtiyaç vardı. Bir sahra hastanesi kadar büyük bir yer yapma imkânımız yoktu ama ASM’den de daha büyük olacaktı. Bir sağlık merkezi düşündük. Bunu da İBB’nin çadırkentinin arka tarafında molozların yanında boş bir arsa vardı orası için görüştük.İBB bize bir büyük bir de normal çadır imkânı sağladı. Valilik ve ilçe sağlık müdürlüğüyle de görüştük bölgede sıkıntı olmaması açısından izin aldık, kafamızda böyle bir planlama vardı ama aniden dün akşam bize yukarıdan emir var orayı ASM yapacağız dediler şu an polislerin kaldığı bir yer haline geldi.” ifadelerini kullanmıştı.
Aktolun, “İlçe sağlık müdürü ASM ve UMKE demişti. UMKE’yi de gebe izleme, aşılama o tarz faaliyetler için ancak koordinasyondaki arkadaşla konuştuğumuzda UMKE’den arkadaşlar ilçe sağlık müdürlüğüne ulaşamamışlar onlarda hizmet verelim diye gönüllü hasta bakmışlar bugün. Ama diğer büyük çadıra polisler yerleşmiş. Ciddi bir organizasyonsuzluk var, kimse ne yapacağını bilmiyor kimse de bir şey yapmıyor ama insanların ihtiyacı var ve bizde adım attık zaten her şey gönüllü insanlar üzerinden dönüyor. Deprem bölgesinde çalışan sağlıkçılar zaten göllü olarak çalışmakta bizim TTB olarak bakanlığa talebimiz depremzede sağlıkçıları zorunlu olarak çalışmaya zorlanmasıydı” ifadelerini kullandı.
Hekim Aktolun, “Pazartesi günü hekim arkadaşlarımız kurduğumuz çadırlarda hizmet vermeye başlayacaklardı. Bu nedenle polisler geldiğinde henüz sağlık çalışanlarından kimse bulunmuyordu. TTB Samandağ koordinasyonunda bir arkadaşımız var, gün boyu başka işlere de koşturuyor, inşaatın başında nöbet tutma imkanımız yok. Çadırlar kurulur kurulmaz gelmiş polisler.” dedi.