Samsun-Ceyhan hattı için imzalar bugün atılıyor

Samsun-Ceyhan hattı için imzalar bugün atılıyor
Türkiye-Rusya ilişkilerinde bugün çok önemli bir dönemeç dahageçilecek. Rusya’nın uzun süre soğuk baktığı, ancak Putin’in son Ankaraziyaretinde “U dönüşü” yaparak destek verdiği Samsun-Ceyhan petrol boruhattı için ilk somut imzalara bugün İtalya’da  atılacak.Turkrus.com'un haberine göre,ç ülkeninbakanlarının koyacağı imzalarla, Türkiye’ye gerçek anlamda “enerjikavşağı” yapacak projeye start verilecek. 

İtalyan haber sitesi İl Velino’nun haberine göre, Samsun-ceyhanBoru Hattı Projesi'nin (Trans Anadolu Boru Hattı Projesi- Tapco) ilkimzaları için taraflar bugün Milano’da buluşuyor.

Uzun süredirhazırlıkları yapılan Hükümetler Arası ve Ticari Protokoller'e Türkiyeadına Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusya adına aynı zamanda Rus-TürkKarma Ekonomik Komisyonu eşbaşkanı da olan enerjiden sorumlu BaşbakanYardımcısı Igor Seçin ile Enerji Bakanı Sergey Şmatko,  İtalya adına daEkonomi Bakanı Claudio Scajola imza koyacak.

2010 yılında hızkazanması beklenen TAPCO projesinde Rus gaz tekeli Gazprom, Türk ÇalıkGrubu ve İtalyan ENI ortaklık yapacak.  Bu projenşin gerçekleşmesiyledaha fazla petrol Ceyhan limanına akacak. BU durumda artık Burgaz(Bulgaristan)-Dedeağaç (Yunanistan) boru hattı projesinin devre dışıkalması bekleniyor.

Proje Türkiye ile Rusya’yı gerçek anlamda“stratejik enerji partneri” haline getirecek. Türkiye ise, ABD destekliBakü-Ceyhan’dan sonra Rusya destekli Samsun-Ceyhan ile “enerji kavşağı”kimliğini pekiştirecek.