Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde TÜBİTAK ve Arçelik’ten AR-GE’de iş birliği

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde  TÜBİTAK ve Arçelik’ten AR-GE’de iş birliği

Türkiye Bilim ve Teknoloji Araştırma Kurumu TÜBİTAK’ın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayesindeki Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Programı’na Arçelik de dahil oldu.

Arçelik, TÜBİTAK desteğiyle Çayırova’daki kampüsünde "İleri Malzeme, Filtrasyon ve Hijyen Teknolojileri Öncül Araştırma Laboratuvarı" kurdu. Arçelik’in Öncül Araştırma Laboratuvarının, yurt içi ve yurt dışı doktoralı araştırmacıları Ar-Ge ekosistemine kazandıracak bir çekim merkezi olması ve Türkiye’nin teknoloji yol haritalarına ve stratejik eylem planlarına destek olması hedefleniyor.

Laboratuvarda; temel araştırma düzeyinde yeni bilgilerin üretilmesi, uygulanması ve bilimsel çıktıların oluşturulması amaçlanıyor. TÜBİTAK Öncül Ar-Ge Laboratuvarları Destekleme Programı kapsamında faaliyete giren laboratuvar Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Fatih Kemal Ebiçlioğlu, Arçelik Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nihat Bayız ve Arçelik Kıdemli Ar-Ge Direktörü Dr. Emre Oğuz’un katıldığı törenle açıldı.

En az 50 uluslararası patent hedefi 

Bakan Varank, törende yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

"Bu laboratuvarlarda yapılacak bilimsel çalışmalarla, 10 yıl 15 yıl sonrasının vizyoner projelerine imza atacağız. Bugün açılışını yaptığımız Arçelik Öncü Ar-Ge laboratuvarında ise biyoesaslı alev geciktiriciler, organik elyaf, kimyasal geri dönüştürülmüş polimerler, çevreci poliüretan, aerojel formülleri, çeliklerin sararmasını önleyecek kaplamalar geliştirilecek. Karbondioksit yakalayan, uçucu bileşikleri, alerjenleri, virüs, bakteri ve polenleri filtre edecek çalışmalar yapılacak. Bu sayede daha çevreci, daha rekabetçi ve ilkleri içeren ürünler pazara sunulacak. Buradaki hedef 5. yılın sonunda en az 50 uluslararası patent başvurusu yapmak"

TÜBİTAK Başkanı Mandal ise "Bu programı bugünün değil geleceğin iddialı hedeflerine ulaşmak için önemli bir araç olarak görüyoruz. Geleceğin daha karmaşık, dinamik ve değişken sorunlarına çözüm bulma amacıyla sadece teknoloji geliştiren değil, geliştirilecek bu teknoloji için bilgi üretme konusunda belirli bir seviyeye gelmiş firmalar bu destekten faydalanabiliyor” ifadelerini kullandı.

5 üniversiteyle işbirliği

Mandal, "Burada üretilecek kritik bilgi içinde çok disiplinli bir yaklaşımda üniversite ve araştırma merkezleri ile çalışılacak. Sanayi-üniversite iş birliklerinin tetikleneceği bir araştırma merkezinin oluşturulması hedefiyle başlatılan laboratuvarda başlangıçta 5 üniversite ile iş birliği planlandı. İnsan kaynağı temeli esas. Hem doktoralı hem normal araştırmacı sayısında 5 yıl içindeki artış hedefi kıymetli” diye konuştu.

Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Ebiçlioğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Üretim teknolojilerinde ilerleme sağlamamıza yardımcı olacak ve teknoloji alanında yeni iş birliklerini tetikleyecek böyle kıymetli bir programın parçası olduğumuz için onur duyuyoruz. Milli Kalkınma Hamlesi ve ülkemizin katma değerli üretim kabiliyetleri açısından kamu ve özel sektörün el ele ilerlemesi kritik önem arz ediyor. Öncül Ar-Ge Laboratuvarı çalışması kamu-özel sektör iş birliği açısından çok güzel bir örnek teşkil ediyor.”