Kamuoyunda “Sansür Yasası” olarak bilinen, internet medyası ve sosyal medya ile ilgili yeni yaptırımlar öngören kanun teklifinin, TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerine bugün, 29'uncu madde görüşmeleriyle devam edildi. Teklifin, kalan 12 maddesi de muhalefetin itirazlarına karşın AKP ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
AKP VE MHP milletvekilleri teklifin yasalaşmasının ardından Genel Kurul salonunda birlikte fotoğraf çektirdi. Fotoğrafı, AKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal paylaştı.
Teklifin 29’uncu maddesiyle, “halkı yanıltıcı bilgi yayma suçu” nedeniyle gazeteciler ve sosyal medya kullanıcılarının 3 yıla kadar hapis cezası almasının önü açıldı. Ayrıca haklarında dava açılacak kişiler tutuklu yargılanabilecek.
Teklifin 31’inci maddesiyle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınları Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu’nun 6. maddesinin, a bendine ekleme yapıldı. Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne internet sitelerindeki tüm içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesine yönelik karar alma yetkisi verildi. Birlik iterse bu kararını ilgili içerik veya yer sağlayıcının internet sayfalarından tespit edilebilen elektronik posta adreslerine bildirebilecek.
Teklifin 32’nci maddesiyle, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınları Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunu’nun 8’inci maddesine “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununun 27. maddesinin birinci ve ikinci fıkrasında yer alan suçlar” hükmü eklendi.
Böylece artık Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) görev ve faaliyetlerine ilişkin bilgi ve belgeleri ile MİT mensupları ve ailelerinin kimlikleri, makamı gibi bilgilerin yer aldığı yer aldığı internet içerikleri Erişim Sağlayıcıları Birliği tarafından çıkarttırılabilecek. Teklifin 33’üncü maddesinde, Erişim Sağlayıcıları Birliği’nin mahkemenin kararı sonucu aldığı verilen içeriğin çıkartılması ve erişimin engellenmesi işlemlerine kararı veren mahkemede itiraz edilebileceği düzenlendi.
Meclis Genel Kurulu'nda Sansür Yasası görüşmelerinde neler yaşandı?"Sansür Yasası" teklifinin; üç yıla kadar hapis cezasını öngören 29. maddesi, AKP ve MHP oylarıyla kabul edildi. CHP’li Tuncay Özkan, AKP’lilerin evet oyu verdiği fotoğrafı paylaştı, “Sansür, hapis ve baskı için kalkan eller! Tarih bunu yazdı” dedi. |
Yasa teklifinin görüşmeleri için muhalefet söz alarak, görüşlerini aktardı. Bazı vekiller ise konuya ilişkin basın toplantısı düzenledi, endişelerini dile getirdi.
Maddenin kabul edilmesinin ardından İyi Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, şunları söyledi:
“Bu yasa bu korku ve baskı iklimini daha da artıracak. Özellikle 29. maddesi kötü bir maddedir. İktidar grubunu, sağduyuya davet ediyorum, bu maddenin çekilmesi konusunda. 29. madde, kanunlaşması durumunda; bağımsız akademisyenler ENAG, enflasyon rakamları açıklayamayacak. ENAG yetkilileri, tutuklanacaklar üç yıla kadar hapis cezası alacak. Bu bir zulüm yasasıdır.”
AKP'li Ünal: Hazırladığımız kanun maddesinin buradaki iddialarla uzaktan yakından alakası yokturAKP Grup Başkanvekili Mahir Ünal ise şöyle konuştu: “Bunu özellikle ‘kamu barışına karşı suçlar’ başlığı altına eklememizin gerekçesi defalarca açıklanmasına rağmen; bilinçli ve kasıtlı bir şekilde, yalan ve gerçek dışı bilgiye kimin karar vereceğini yargı erkine bırakmışken, buradan bu kadar siyasal argüman üretmeyi bir başarı olarak görüyorum. Hazırladığımız kanun maddesinin buradaki iddialarla uzaktan, yakından ilgisi yoktur.” |
CHP İzmir Milletvekili Tuncay Özkan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden “sansür yasası” ile ilgili olarak, “Bu, Türkiye'yi karanlık bir tünele sokar, tünele girmeden tekrar uyarıyoruz, aradığımız şey uzlaşıdır” diye konuştu.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan ile CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM’de basın toplantısı düzenledi. Özkan, TBMM Genel Kurulu gündemindeki “sansür yasası” ve ekonomideki gelişmelerle ilgili şunları söyledi:
Aradığımız şey uzlaşma. Yaklaşık bir yıldır bütün meslek örgütlerimiz ile görüşüyoruz. Asla olayı, politize etmeden meslek mensuplarının ihtiyaçlarını giderebilecek, Türkiye’nin bugününü, yarınını kucaklayacak bir çalışmayı gerçekleştirmek için çabalıyoruz. Özgürlükte uzlaşamıyoruz. Demokratik gelişimde uzlaşamıyoruz. Arkadaşlara, ‘özgürlük’ veya ‘demokratik gelişim’ dediğimizde; bu noktalara gelmiyorlar. Ama ceza maddeleri üzerinde, yasaklar üzerinde bir uzlaşı arıyoruz. Bugün 29'uncu maddede geldiğimiz şey; maddenin özgürlüğü kucaklayacak, demokrasiyi geliştirecek bir noktada uzlaşılması değildir.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Genel Kurulu’nda görüşmeleri devam eden “sansür yasası” ile ilgili olarak, “Biz son ana kadar uzlaşma aramaya devam edeceğiz; geçerse Anayasa Mahkemesi’ne yayınlandığı günün ertesi günü gitmeyi planlıyoruz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ile CHP Genel Başkan Başdanışmanı, İzmir Milletvekili Tuncay Özkan TBMM’de basın toplantısı düzenledi.
TIKLAYIN | CHP'li Altay'dan 'sansür yasası' açıklaması: Anayasa Mahkemesi’ne gitmeyi planlıyoruz
İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, TBMM’de görüşülen ‘sansür yasası’ teklifine ilişkin olarak, “Bu kanun teklifinin de asıl amacı tek adam rejimiyle tavan yapan baskılara rağmen ayakta kalmaya çalışan medya kuruluşlarını ve sosyal medyayı kontrol altına almaya çalışmaktır” dedi.
İyi Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, TBMM Genel Kurulu’nda dün ‘sansür yasası’ teklifine ilişkin söz aldı.
"Bu teklifin amacı tek adam rejimiyle özgür basını ve sosyal medyayı kontrol altına almak"
Üç ayrı profesyonel medya takip izleme şirketi verilerine göre, 2020 yılında yazılı basında kamu bankaları yandaş basını reklama boğarken muhalif basına bir santimlik bile yer vermemiştir. Yandaş basını, basın yayın organlarını reklama, paraya boğarken gerçekten tirajı yüksek gazete ve daha çok takip edilen görsel medyaya eleştirel yaklaştığı için reklam vermemektedir. Yani, AKP iktidarı elinde tuttuğu kamu gücünü Basın İlan Kurumu’nun ilan ve reklam hakkı iptalleriyle, İletişim Başkanlığı’nın basın kartlarını yenilememesiyle, RTÜK’ün cezaları ve açılan davalarla iktidarla aynı çizgide olmayan medya kuruluşlarını baskı altına alma aracı olarak kullanmaktadır. Bu kanun teklifinin de asıl amacı tek adam rejimiyle tavan yapan baskılara rağmen ayakta kalmaya çalışan medya kuruluşlarını ve sosyal medyayı kontrol altına almaya çalışmaktır."
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Sansür Yasası” teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sırasında; “İstiyorsunuz ki gerçekler ortaya çıkmasın, kumpaslarınız ortaya çıkmasın, kumpaslarla yürüttüğünüz siyasetiniz seçim dönemine kadar algı yönetsin ama boşuna. Özgürlük tarlalarında kumpasınızın, ihanetinizin ve baskınızın tohumları asla yeşermeyecek. Çünkü bu ülke Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyerek yola çıktığı tam bağımsızlığı ve özgürlüğü mayasında hisseden bir milletin ülkesidir. Emeğiniz, mücadeleniz boşadır. Özgürlük kazanacak, demokrasi kazanacak” dedi.
Sansür Yasası” teklifinin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, Genel Kurul’da şunları söyledi:
“29’uncu madde geçti, talimat yerine geldi ve Cumhur İttifakı’nın sıraları boşaldı. 29’uncu madde ile hapis cezalarıyla toplumu baskı altına, susturabilme olanağını elde etmenin rahatlığıyla da sayın vekil arkadaşlarımız odalarına çekildiler. ‘Korku ve panik yaratma’ saikiyle gerçeğe aykırı bilgiyi yaymayı cezalandırmak için az önce ‘evet’ dediğiniz bu yasada 29’uncu maddedeki, ‘korku ve panik yaratma’ saikini nasıl tespit edeceksiniz? Ya da gerçeğe aykırı olduğuna kim karar verecek? Bu saiki fal bakarak mı göreceksiniz? İşte ironi bu. Dün arkadaşımızın burada yaptığı eylemin niyeti belli olduğu halde bu şekilde sorgulayabiliyoruz ama ne ironidir ki bu saiki sorgulamadan ‘evet’ diyebiliyoruz. En kötü yasalar iyi uygulayıcıların elinde adaletli olur ama en iyi yasalar kötü uygulayıcıların elinde de maalesef ciddi hak ihlallerine sebep olur. Bugün yargının bu derece talimatla çalıştığı ülkemizde bu yasanın nasıl uygulanacağını ve kimler için hangi şekilde uygulanacağını bilmemek hakikaten gülünç gelir.
TBMM Genel Kurulu’nda 'Sansür Yasası' teklifinin görüşmelerinde, AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir, “Şunun bilinmesini istiyorum; biz, Meclis kapanmadan önceki dönemde, bu konuya ilgi duyan Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk. Amerikan Büyükelçiliği Başmüşaviri, Uluslararası Politikalar Şefi… Onlar bizden bu yasayı… Onlar bizimle bu yasayı görüşmek istediler” dedi.
CHP Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan, TBMM Genel Kurulu’nda 'Sansür Yasası' teklifinin görüşmeleri sırasında; AKP Kahramanmaraş Milletvekili Ahmet Özdemir’in “Amerikalı ilgililerle bu yasayı ve özellikle 29’uncu maddeyi konuştuk” sözlerine tepki gösterdi. Özkan, “Ben de bu yasayı nereden aldı Mahir Bey diyordum meğer Amerikalılardan almış. Yasa Amerika’daki yasanın aynısıymış. Hiç şaşırtmadınız teşekkür ederim. Çok üzgünüm sizin için bir Amerikan yasasının kopyasının altına imza atmak zorunda kalmışsınız” dedi.