Savaş zamanı ilk Blinken-Lavrov karşılaşması, obezite krizine çare olabilecek ilaç, Yunanistan'da tren kazasına soruşturma | Dünya basınında bugün

Savaş zamanı ilk Blinken-Lavrov karşılaşması, obezite krizine çare olabilecek ilaç, Yunanistan'da tren kazasına soruşturma | Dünya basınında bugün

ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un dün G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında, Ukrayna savaşından bu yana ilk kez görüşmesi, dünya gündeminde yer aldı. Dünya basınında Yunanistan'da hafta başında meydana gelen ve 57 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası da yer almayı sürdürüyor. The Economist dergisi ise, küresel bir kriz haline gelen obeziteye çare olabileceği belirtilen yeni bir zayıflama ilacını gündemine taşıdı.

3 Mart 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The New York Times | ABD Dışişleri Bakanı, savaş zamanı ilk kez Rus mevkidaşıyla görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı marjında Yeni Delhi'de kısa bir görüşme yaptı. Adının açıklanmasını istemeyen ABD'li yetkili, Blinken'ın mevkidaşı Lavrov'a, ABD'nin savaş bitene kadar Ukrayna'ya desteğini sürdüreceğini söylediğini aktardı. Blinken'ın, Rusya'nın "Yeni START" nükleer anlaşmasından çekilme kararından vazgeçmesini istediğini belirten yetkili, ABD Dışişleri Bakanı'nın, Moskova'nın ABD vatandaşı tutsak Paul Whelan'ı serbest bırakması talebini de Lavrov'a ilettiğini ifade etti. Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaştan bu yana ilk kez yaşanan görüşmeyi ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, “Bir karşılaşma” olarak niteledi.

The Washington Post | Yıkılmış hanedan: Alex Murdaugh eşi ve çocuğunu öldürmekten suçlu bulundu

ABD’nin Güney Carolina eyaletinde altı haftadır yargılanan köklü aileye mensup Avukat Alex Murdaugh, eşi ve çocuğunu öldürmekten suçlu bulundu. Murdaugh ailesi, üç nesildir eyalette güçlü bir konumdaydı. Bölge yerel halk tarafından, “Murdaugh Bölgesi” olarak anılıyordu. Avukat Alex Murdaugh, Haziran 2022'de eşi ve oğlunu öldürmekle suçlanmıştı. Avukat, hakkındaki suçlamaları reddediyordu.

The Economist | Ye, enjekte et, tekrarla: Obezite krizi

Elon Musk dahil olmak üzere dünyaca ünlü yıldızlar tarafından kullanıldığı iddia edilen yeni bir zayıflama iğnesinin küresel bir sorun haline gelen obeziteyle mücadelede kullanılabileceği belirtiliyor. Danimarkalı bir ilaç şirketinin düzenlediği ilacın klinik testlerde, yüzde 15’te kilo vermeyi sağladığı görüldü. ABD, Norveç ve Danimarka’da şu an satılan ilacın yakında başka ülkelerde de satışa çıkması bekleniyor.

The Guardian | Manchester saldırılarında yakınlarını kaybedenler, istihbarat servisinin başarısızlıklarına tepkili

Britanya’da 2017'de meydana gelen Manchester Arena bombalı saldırısına ilişkin hazırlanan bir rapor, istihbarat servisinin saldırganları durdurma konusunda yeterince hızlı davranamadığı, ellerindeki bir şansı kaçırdığını gösterdi. Saldırıda yakınlarını kaybedenler, yaşanan felakette doğru adımları atmadığını belirterek istihbaratı suçladı. Ariana Grande konseri sırasında yaşanan saldırıda 23 kişi yaşamını yitirmişti.

Le Monde | Yunanistan’da tren kazasının ardından demiryolu ağı mercek altında

Yunanistan’da salı gecesi bir yolcu treni ile bir yük treninin kafa kafaya çarpışması sonucu 57 kişi hayatını kaybetti. Hükümetin “insan hatası” sonucu meydana geldiğini belirttiği kazanın ardından demiryolu ağına ilişkin soruşturma başlatıldı. Demiryolu sendikaları, sistemin yıllardır yetersiz çalıştığını kaydetti.