İstinaf Mahkemesi, Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'ın makam odasında öldürülmesine ilişkin yerel mahkemenin 5 sanığa verdiği hapis cezalarını uygun buldu. Daire, yerel mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığını belirterek istinaf başvurularının esastan reddine hükmetti.Devrimci Halk Kurtuluş Partisi-Cephesi (DHKP-C) üyesi Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol tarafından 31 Mart 2015 tarihinde makam odasında rehin alınarak öldürülen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Kiraz'ın ölümüne ilişkin 4'ü tutuklu, 1'i tutuksuz, 9'u firari 14 sanığın yargılandığı dava yerel mahkeme tarafından 11 Temmuz 2019 tarihinde karara bağlanmıştı.
İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu sanıklar Mustafa Koçak ve Murat Canım’ı, ‘Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Sanıklar aynı zamanda, ‘kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 27 yıl, ‘kamu görevlisini silahla hürriyetinden yoksun bırakma' suçundan 12 yıl ve ‘ateşli silahlar kanununa muhalefet' suçundan 3 yıl olmak üzere toplamda 42’şer yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
‘Silahlı terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme' suçundan yargılanan tutuklu sanıklar Cengiz Özel hakkında 11 yıl 3 ay, Mithat Öztürk hakkında ise 10 yıl hapis cezası veren mahkeme, tutuksuz yargılanan sanık Deniz Özel’e ise aynı suçtan 6 yıl hapis cezası uygulanmasına hükmetmişti. Firari 9 sanığın ise dosyasını ayırmıştı.
Dosya İstinaf Mahkemesi'ne taşındı. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi, dosya üzerindeki incelemesini tamamlandı.
Daire, yerel mahkemenin kararında usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığını, delillerde ve işlemlerde herhangi bir eksikliğin olmadığını belirterek ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğunu, eylemlerin doğru olarak nitelendirildiğini ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğunu kaydetti.Ceza Dairesi, istinaf başvurusunda bulunan sanıklar ve avukatlarının istinaf başvurularının esastan reddine hükmetti. Oy birliğiyle alınan karar kapsamında yerel mahkemenin kararı uygun bulmuş oldu. (DHA)