Hürriyet yazarı Sedat Ergin, iktidarın “dezenformasyonla mücadele” gerekçesiyle hazırladığı, muhalefetin ve basın meslek örgütlerinin “sansür yasası” olarak nitelendirdiği Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına ilişkin yasayı ve AYM'nin olası tavrını değerlendirdi.
Anayasa Mahkemesi'ne taşınacak olan yasayla ilgili olarak Ergin şunları kaydetti:
"Yeni yasanın uygulaması Türkiye’nin seçime doğru yol aldığı sekiz aylık bir döneme rastlayacaktır. Bir seçim döneminin özgür ve adil bir tartışma ortamında geçmesi demokrasinin temel prensibi bakımından olması gereken bir durumdur. Aynı ilkeden hareket edersek yasanın uygulaması bu ortamı herhangi bir şekilde gölgelememelidir.
Burada AYM’nin kararını nasıl bir zamanlama içinde alacağı, daha doğrusu nasıl bir tempoyla hareket edeceği sorusu önem kazanıyor.
AYM’nin önündeki iş yükü çok yoğun olabilir. Ancak karşımızdaki durumda (A) ya da (B) kişisinin şahsi başvuruları değil, toplumunun bütünün ifade özgürlüğünün akıbeti söz konusudur. Bir başka deyişle, yaygın hak ihlallerinin ortaya çıktığı bir tablo yaşanabilir.
Bu açıdan bakıldığında, “Dezenformasyon Yasası” karşısında izleyeceği hareket tarzı, kamuoyunun Anayasa Mahkemesi ile güven ilişkisi açısından da kayda değer bir test olacaktır."
TIKLAYIN - AKP'li Mahir Ünal’dan ‘sansür yasası’ eleştirilerine yanıt: Beş kriterin beşi de varsa suça girer