Sedat Ergin: Türkiye’nin Yunanistan’la diyalogla çözümü arzuladığı yolundaki barışçı mesajının silikleşmemesi şart

Sedat Ergin: Türkiye’nin Yunanistan’la diyalogla çözümü arzuladığı yolundaki barışçı mesajının silikleşmemesi şart

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Ankara-Atina arasındaki gerilime ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın söylemlerini değerlendirdi. 

Ergin'in yazısının bir bölümü şöyle:

"Kuşkusuz, Türkiye, Yunanistan’ın hukuki statüsü tartışmalı adacık ve kayalıklar üzerindeki hak iddiasını hiçbir şekilde kabullenemez. Benzer şekilde, Yunanistan’ın Türkiye’nin Ege ve Akdeniz’deki askeri uçuşlarına artan ölçüde radar kilitlemeleri şeklindeki tacizleri de kabul edilemez. Yunanistan’ın Girit’teki S-300’ler üzerinden yaptığı radar kilitlemesi hadisesi de dahil olmak üzere Türkiye’ye karşı bilinçli bir şekilde tırmanmaya gittiği bir vakadır.

Buradaki meselenin önemli bir boyutu, Türkiye’nin Yunanistan’a vereceği karşılığın nasıl bir içerikle ve nasıl bir üslupla ortaya konacağı sorusudur. Kullanılan söylemde Türkiye’nin Yunanistan’la müzakereler yoluyla, diyalogla çözümü arzuladığı yolundaki barışçı mesajının silikleşmemesi şarttır. Haklı bir tutumu savunurken haksız duruma düşmemek, daha doğrusu bu şekilde algılanmamak da gerekiyor.

Gerek sahadaki hareketler gerek başvurulan resmi söylemlerin sertleşmesiyle birlikte Türk-Yunan ilişkilerinde belirgin bir türbülansın içine girilmiştir. Üstelik iki ülkede de önümüzdeki yaz yapılacak seçimlere doğru yol alınıyor. Türk-Yunan ilişkilerinin yönetimi her zamankinden daha hassas, daha kritik bir nitelik kazanıyor. Sağduyunun eninde sonunda ağır basması hepimizin ortak dileği olmalıdır." 

TIKLAYIN - Erdoğan'dan Yunanistan'a: Adaları işgal etmeniz falan bizi bağlamaz, vakti saati geldiğinde gereğini yaparız; bir gece ansızın gelebiliriz

TIKLAYIN - Miçotakis'ten Erdoğan'ın "bir gece ansızın gelebiliriz" sözlerine yanıt: NATO müttefiki bir ülkeden gelen tehditler kabul edilemez