Sağlık Bakanlığı'nın 2023 bütçesinde şehir hastanelerine ayrılan hizmet bedellerinde yüzde 153 artış görüldü.
CHP Balıkesir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Fikret Şahin, şehir hastanelerine ayrılan kira ve hizmet bedellerindeki artışın Türkiye’deki yüksek enflasyonun en büyük kanıtı olduğunu belirterek "AKP iktidarı, şeffaflıktan uzak, gerçeği yansıtmayan bilgilerle kamuoyunu seçim sürecinde yanıltmayı amaç edinse de yalancının mumu yatsıya kadar dahi yanmamış, tüm gerçeklikler 2023 yılı bütçe görüşmelerinde açıkça ortaya çıkmıştır" dedi.
BirGün’ün Sibel Bahçetepe'nin haberine göre Şahin “TÜİK ve AKP iktidarı Türkiye’deki gerçek enflasyonu gizlemek istese de 2023 yılı bütçesindeki tüm kalemlerdeki yüksek artışlar gerçek enflasyonun ne kadar olduğunu açıkça gösteriyor" diye konuştu. Yalnızca şehir hastanelerinin hizmet bedellerinin geçen yılın bütçesine göre yüzde 153 oranında bir artış gösterdiğini anımsatan Şahin "14 şehir hastanesi için 19 milyar lirayı bulmuş durumda. Yine, ulaştırma projelerine ayrılan miktar geçen yıla göre tam yüzde 163 oranında artış gösterdi. AKP iktidarı, şeffaflıktan uzak, gerçeği yansıtmayan bilgilerle kamuoyunu seçim sürecinde yanıltmayı amaç edinse de yalancının mumu yatsıya kadar dahi yanmamış, tüm gerçeklikler 2023 yılı bütçe görüşmelerinde açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.
Geçtiğimiz yıldan bu yana gıda fiyatlarından tekstile, ulaşımdan akaryakıt fiyatlarına kadar birçok sektörde en az 2,5 kat artış olduğuna dikkat çeken Şahin, şehir hastanelerinin hizmet bedellerinin de tam 2,5 kat artış göstermesinin Türkiye’deki ekonomik krizin en büyük kanıtı olduğunu söyledi. Şahin, şöyle devam etti: “Geçen yıl Sağlık Bakanlığı bütçesindeki 7 milyar 473 milyon liralık hizmet bedeli tutarı, bu yılki bütçede tam 18 milyar 946 milyona ulaşarak tam 2,5 kat artmıştır. Ülkemizde tüm mal ve hizmet ürünlerindeki artışın geçen yıla göre ortalama en az 2,5 kat ve yüzde 150 oranında arttığı göz önüne alındığında, şehir hastanelerinin hizmet bedellerindeki artış Türkiye’de enflasyonun en kötü ihtimalle yüzde 150 olduğunu açıkça ortaya koyuyor. TÜİK’in enflasyon yalanı 2023 yılı bütçe görüşmelerinde apaçık ortaya çıktı.”
2022 yılı itibarıyla bazı şehir hastanelerinin 5 yıllık hizmet sözleşmelerinin sürelerinin sona erdiğini ve hizmet sözleşmelerinin yenilenmesi gerektiğinin altını çizen Şahin “Sağlık Bakanlığına hizmet sözleşmelerinin yenilenmesi konusunda Eylül 2021’de verdiğimiz soru önergesi şimdiye kadar cevapsız bırakıldı. Geçmişte şehir hastaneleri müteahhitlerine hizmet sözleşmeleri ihalesiz biçimde 5 yıllık olacak şekilde verilmiş. Hizmet bedellerinin bu denli arttığı bir ortamda kamuoyu, ihalelerin kimlere ve hangi usullerde kaç yıllığına verildiğini merak ediyor" dedi.