Şehirde yaşayanlara ek vergi geliyor

Şehirde yaşayanlara ek vergi geliyor

Maliye Bakanlığı yeniden gündemine aldığı 'kentsel rantlara vergi' konusuna son şeklini veriyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen kentsel rantlara gelecek verginin, yeni Gelir Vergisi Kanunu ile 2010 yılında devreye girmesi planlanıyor. Maliye Bakanlığı, 2010 yılı Bütçesinin TBMM’ye sevkedilmesinin ardından yeni Gelir Vergisi Taslağı’na yoğunlaşacak.  Yeni gelir vergisi taslağında yer alacak düzenlemede, kentsel rantların vergisi 10 yıl olarak öngörülüyor. Aldığı gayrimenkulü bir yılda satan, gelirinin yüzde 90’ı üzerinden vergi ödeyecek.Mevcut kanunda geniş çaplı değişiklikler öngören yeni taslakta, yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

* Gelir vergisine tabi gelirler, şimdi olduğu gibi ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları, diğer kazanç ve iratlar şeklinde düzenleniyor.

*Veraset vergisi kaldırılırken, ivazsız intikaller gelir vergisine dahil ediliyor ve bu gelirlerin kentsel rantlarla birlikte diğer kazançlar içinde vergilendirilmesi planlanıyor. Taslak, yol, metro, köprü, park, okul, hastane gibi kamu hizmetleri sonucunda sahibine rant sağlayan gayrimenkullerden devletin pay almasının yolunu da açıyor.

*Düzenlemede, kentsel rantların vergilendirilmesinde 10 yıllık bir geçiş dönemi öngörülüyor. Ancak Gelir İdaresi, kentsel rantların vergilendirilmesiyle ilgili 10 yıllık süreyi, biraz daha uzatmayı düşünüyor. Bu çerçevede Maliye Bakanının da görüşü doğrultusunda sürenin 15 hatta 20 yıla kadar çıkabileceği ifade ediliyor.

*Taslakta yeralan düzenlemeye göre, edindiği gayrimenkulü bir yıl içinde satanlar, elde edilen rant gelirinin yüzde 10’unu düşecek, geri kalan yüzde 90’ı için beyanda bulunup, gelir vergisi ödeyecek. Gayrimenkulünü 2’inci yılda satanlar, değer artış kazancının yüzde 20’sini düşüp, yüzde 80’inin vergisini verecek. Kentsel rantlarda vergiden düşülecek tutar, üçüncü yılda yüzde 30, dördüncü yılda yüzde 40, beşinci yılda yüzde 50, altıncı yılda yüzde 60, yedinci yılda yüzde 70, sekizinci yılda yüzde 80, dokuzuncu yılda yüzde 90 olacak. Böylece bir yıl içinde elden çıkarılan gayrimenkulden elde edilen değer artış kazancının yüzde 90’ı, dokuzuncu yılda ise kazancın yüzde 10’u vergilendirilecek.

Küçük esnafa istisna

BİR iş yeri bulunmayan kalaycı, çilingir, boyacı, berber, nalbant, fotoğrafçı, badanacı, hamal gibi kimseler ve küçük tamirat işleriyle uğraşan sanat erbabının kazançları gelir vergisinden istisna olacak. Aynı şekilde evinde dantel, örgü gibi işler yapanlarda bu kapsama girecek. Gezici piyango bayileri ve hurdacılar da bundan yararlanacak.