Şeker işçilerinden çağrı: Fabrikaları bize verin, nasıl kâr eder gösterelim

Şeker işçilerinden çağrı: Fabrikaları bize verin, nasıl kâr eder gösterelim

Van/Erciş

Özelleştirme kapsamına alınan şeker fabrikalarının zarar ettiği yönündeki açıklamalara tepki gösteren işçiler, sorunun gereken modernizasyonların yapılmaması ve fabrikaların kurulduğu günkü sistemlerle çalışmaya devam etmesi olduğunu söyledi. Yeterli yatırımın yapılması halinde, Türkiye’nin yeniden şeker ihraç eden güçlü bir ülke haline geleceğini kaydeden işçiler, “Bize versinler, nasıl kâr edilir, nasıl çalıştırılır gösterelim” çağrısında bulundu.

‘Geçici’ statüde çalışan mesai arkadaşlarının yaşadığı hak kaybına da dikkat çeken işçiler, hükümetin “9 ay 20 gün çalışacaksınız” vaadinin yerine getirilmediğini belirtti. Van’ın Erciş ilçesindeki şeker fabrikasında geçici işçi olarak çalışan Hüseyin Gözüaçık, “Söylediklerini yapmadılar, sadece 170 gün çalışıyoruz. Ona göre para alıyoruz, sigortayı da ondan yatırıyorlar; öbür tarafta mı emekli olacağız biz. Çocuklarımız üniversite okuyor; biz ne yapalım, hırsızlık mı yapalım” dedi. 1997’den beri şeker fabrikasında çalıştığını söyleyen bir başka işçi de, “Gençliğimizi çaldılar, şimdi de bize mezarda emekli olun diyorlar” ifadelerini kullandı.

“Doğu ile batıdaki fabrikalarda işçiler birbirini tanıyor, kaynaşıyor; terörün beli kırılıyor" 

CHP’nin, özelleştirilmesi planlanan Doğu Anadolu’daki şeker fabrikalarına gerçekleştirdiği gezi devam ediyor. Erciş Şeker Fabrikası’nın önünde gerçekleştirilen eylemde, çalıştıkları fabrikanın son açıklanan özelleştirme listesinde yer almadığını ancak bunun ilerleyen günlerde özelleştirilmeyeceği anlamına gelmediğine dikkat çeken Şeker İş Sendikası Erciş Şube Başkanı Yavuz Şahin, “Yaklaşık olarak 12 milyar değerinde olan fabrikaların satılmasıyla devlet gelir elde etmeyecek ama satın alanlar, gereken modernizasyonu gerçekleştirmelerinin ardından para kazanacak. Daha önce özelleştirilen yerlerden elde edilen gelir, satın alanların 3-4 yıllık kârlarına eşit. Et ve Balık Kurumu, çimento fabrikaları satılınca piyasada rekabet kalmadı; buralardan büyük gelir elde edildi” diye konuştu. Şeker fabrikalarının Türkiye’nin ‘sigortası’ olduğuna dikkat çeken Şahin, şöyle devam etti: