Sendika yasası değişiyor

Sendika yasası değişiyor
Yöneticilere ödenecek ücretler, yolluk ve diğer ödemelerin toplamı en yüksek devlet memuru maaşının 2 katını geçemeyecekÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, işçi ve işverenkonfederasyonlarına Sendikalar Kanunu’nda değişiklikler öngören yenibir taslak gönderdi.Bakanlık, bugünkü Üçlü Danışma Kurulu toplantısı öncesinde SendikalarKanunu’na ilişkin taslağı Türk-İş, Hak-İş, DİSK ve TİSK’e ulaştırdı.Tasarıya göre, sendika, üst kuruluş ve şube yöneticilerine 1 ay içindeödenecek olan ücret, yolluk ve diğer ödemelerin toplamı en yüksekdevlet memuru maaşının 2 katını  geçemeyecek.

İş yeri sendikasıTaslak, “iş kolu”, “iş yeri”, “meslek” sendikaları kurulmasını,“federasyon” ve “konfederasyon” tipi örgütlenmeleri içeriyor. Böylece“iş  yeri” ve “meslek” sendikası kurulması yasakları kalkıyor. Bunagöre, “bir iş kolunda faaliyette bulunmak üzere” iş kolu sendikaları,“bir iş yerinde faaliyette bulunmak üzere” iş yeri sendikaları, “birmeslekte faaliyette bulunmak üzere” meslek sendikaları kurulabilecek.“Aynı iş kolunda veya aynı meslekte kurulu en az iki sendikanın biraraya gelmesiyle” federasyon,  “değişik iş kollarında veya meslektekurulu  olması koşuluyla en az 4 sendikanın veya 2 federasyonun biraraya gelmesiyle” konfederasyon oluşturulabilecek. İşçi ve işverenkuruluşları,  önceden izin alınmaksızın iş kolu, iş yeri veya meslekesasına göre serbestçe sendika kurabilecek. Taslak, halen 28 olan işkolu sayısını bazı iş kollarını birleştirerek 17’ye çekiyor.

Türk vatandaşı şartı kalkıyor

Taslağa  göre, sendika kurucusu olmak için artık Türk vatandaşı olmaşartı aranmayacak. Sendikaların kuruluş aşamasındaki işlemlerkolaylaştırılıp, sadeleştirilecek. Sendikaya üyelikteki yaş sınırı16’dan 15’e düşecek. Sendika üyeliğinde noter şartı da kalkacak.