İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, yazın sıkça rastlanan 'turist ishali' hastalığına dikkat çekerek, "Gittiğiniz bölgelerde tükettiğiniz gıdalara dikkat edin, kapalı suları için, meyve ve sebzeleri iyice yıkayın" dedi. Dr. İngeç ayrıca, uzun seyahatlerde iki saatte bir yürüme molası verilmesini de tavsiye etti.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Muharrem İngeç, kişilerin seyahat sırasında hastalanabileceğini belirterek, "Seyahat hastalıkları denilince aklımıza ilk gelen şey, enfeksiyon hastalıklarıdır. Genelde yaralanmalar, kırık ve çıkıklar, spor yaralanmaları, güneş yanıkları gibi sıklıkla farklı sorunlar da oluşabilir. Tabii seyahate bağlı mikrobik hastalıklar da büyük bir hasta grubunda gözlemleniyor" dedi.
Seyahat hastalığının ilk başta yolculuğa bağlı geliştiğine değinen Dr. İngeç "Uzun otobüs ya da uzun uçak yolculukları gibi durumlarda insanlarda uyku problemi olabiliyor. Jetlag sendromu yaşanabiliyor. Bunu önlemek için genellikle melatonin takviyesine ihtiyaç duyuluyor" diye konuştu.
Dr. İngeç, seyahatin bitip de farklı bir noktaya varıldığında karşılaşılan risklere dikkat çekerek "Gidilen bölgedeki mikrobik duruma, bakterilere, parazitlere ya da viral enfeksiyonlara göre ishalle karşılaşılabilir. Yolcu ishali ya da turist ishali dediğimiz bu durum, gidilen bölgedeki gıdalardaki mikroorganizmalar aracılığıyla bizi etkiler. Özellikle sıcak tropikal bölgelerde, bataklıkların daha yoğun olduğu bölgelerde görülebilir. Shigella, salmonella, dizanteri dediğimiz mikroplarla kişiler enfekte olabiliyorlar" dedi. Özellikle iklim koşullarının değiştiği bölgelere ziyaret ederken çok dikkatli olmak gerektiğini vurgulayan Dr. İngeç "Temizliğe çok önem vermek gerekiyor. Örneğin her yerde su içmemeliyiz, kapalı suları tercih etmeliyiz. Yediğimiz meyve ve sebze gibi şeyleri iyice yıkamamız gerekir. Yemek yediğimiz yerlerin temiz olması da çok önemli" uyarılarında bulundu.