Sibel Ünal'dan annesinin izlerini takip ederek bir inanç topluluğunda kimliğini arayan bir kadının hikâyesi: 'Dar-ı Sır'

Sibel Ünal'dan annesinin izlerini takip ederek bir inanç topluluğunda kimliğini arayan bir kadının hikâyesi: 'Dar-ı Sır'

Sabahın Ucu (2011) isimli bir öykü kitabı bulunan yazar Sibel Ünal'ın ilk romanı 'Dar-ı Sır', Peri Yayınları tarafından yayımlandı. 

Adı 'sır kapısı' anlamına gelen kitapta, bir kadın hikâyesinin yanı sıra, kahramanın kimlik arayışına da odaklanılır. Geçmişe ve içinden çıktığı inanç topluluğuna doğru yolculuk yapan Rahan, annesinin izlerini takip ederek Alevi inancının karşı karşıya kaldığı baskı ve yok edilme tehdidinin de hafızasına ulaşır.

Annesi gibi topluluğa dâhil olmak isteyen karakter, beklediği yakınlığı göremediği insanlar tarafından 'merkezin adamı' olarak algılanır ve 'yabancı' olarak adlandırılır. Ancak farklı dünyalara ve coğrafyalara açılan romanda, bireysel ve toplumsal anlamda çizilen bu sınırları geçmekle ret ile kabul arasındaki bir dünyanın parçası olduğunun bilincine de varır karakter.

Yazma sürecinde Alevi topluluğunu gözlemleyen Ünal, 'var olmakla yok olmanın iç içe olduğu' bu insanların ötekileştirildiği ve hedef haline geldiği sürecin hafızasını okura aktarır.

Sibel Ünal kimdir?

İlk ve orta öğrenimini Büyükada ve Heybeliada’da tamamladı. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Coğrafya bölümünden 1989’da mezun oldu. 1989-1992 yılları arasında Jeomorfoloji yüksek lisansını yaptı ve aynı dönemde Fiziki Coğrafya Kürsüsü'nde araştırma görevlisi ve tez asistanlığı görevlerinde bulundu. Sonraki yıllarda üniversiteden ayrılarak çeşitli eğitim kurumlarında öğretmenlik ve yöneticilik yaptı.

2011’de Sabahın Ucu (Sibel Cemali adıyla) adlı öykü kitabı e Yayınları tarafından basılan yazar, çeşitli edebiyat atölyelerine ve seminerlere katıldı. Ayrıca öyküleri ve metin çözümlemeleri edebiyat dergilerinde ve internette yayımlanmaktadır.