İstanbul’un Şile ilçesinde 2000 yıllık tarihi kale restorasyona alındı. “Ocaklı Ada Kalesi” de denilen kalenin restorasyonunun tamamlanması ardından eleştiriler artarken, “Sünger Bob” benzetmesi de yapıldı.
Şile Kalesi restorasyonunun tamamlanması ardından tartışmalar başladı. Yıkıntı haline gelen Cenevizlilerden kalma 2000 yıllık tarihi kalenin son hali sosyal medya kullanıcıları tarafından eleştirildi.
Zete'de yer alan habere göre, Şile Belediyesi’nden konu hakkında hiçbir açıklama yapılmazken, belediyenin internet sitesinde “Şile kalesinin röleve çalışmalarına Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile başlanmıştır” ifadeleri yer aldı.
Sosyal medya kullanıcıları özellikle Twitter’de Şile Kalesi’nde yapılan çalışmayı eleştirdi. Çizgi film karakteri “Sünger Bob”a benzetilen kale hakkında şu yorumlar yapıldı:
Şile Kalesi "restorasyonu", Osmanlı hayallerine ters takla zihniyetini 4/4 yansıtıyor: İşte Stratejik Derinlik ! pic.twitter.com/aNpWPCWL6I
— Aydın Selcen (@AydnSelcen) August 26, 2015
Şile Kalesi değil, Sünger Bob Kare Şort.
— Father Damian Karras (@Father__Karras) August 26, 2015
Şile kalesi yepyeni oldu! Tarih ve kültüre bu kadar yabancı kadrolar gelmemişti Türkiye'nin başına… https://t.co/jhBl2k0uUJ
— Melih Aşık (@melihasik) August 25, 2015
Şile Kalesi Restorasyonu. Bu şehir Disneyland oldu deyince inanmıyordunuz. pic.twitter.com/kJ2os5iibe
— Burak Boysan (@burakboysan) August 25, 2015
Şile kalesi restorasyonuna bakınca bizim milletçe lego yapmakta ustalastigimizi görüyorum pic.twitter.com/6xet6b2vBs
— Ozan Sirtaki (@kontenjanadayi) August 25, 2015
#ŞileKalesi'ni @SpongeBob şeklinde restore edenleri eleştiren seçkinci zihniyet ne turizmden anlar ne de esnaflıktan! pic.twitter.com/Cf92c8iaOT
— Aykan Erdemir (@aykanerdemir) August 25, 2015
Şile Belediyesi’nin internet sitesinde, kale hakkında çalışmaların yapıldığı bilgisi yer alırken, kalenin tarihi şöyle anlatıldı:
“Şile’de dört kale vardır. Ama en tanınmışları Cenevizlilerden kalan limanda Ocaklıada’nın üzerinde yer alan Şile Kalesi ya da Ocaklı Kale’dir. Ocaklı Kale kendisini diğer kalelerden ayrılan silueti ile Şile’yi tanımlayan simgelerin başında gelir.
Beyaz renkli Ahmetli kireç taşları kullanılarak inşa edilmiş olan bu kale 12 metre yüksekliğindedir. Denizden gelebilecek saldırılara karşı koyabilmek amacıyla inşa edilmiş olan kale, bazı araştırmacılara göre Bizans İmparatoru Andronikas tarafından yaptırılmış, zaman içinde Osmanlılar tarafından da kullanılmıştır. Ancak son bulgular ise kalenin 2000 yıl önce Cenevizliler tarafından inşa edildiğini ve Şile’yi egemenliği altına alan diğer uygarlıklarca da kullanıldığını gösterir.
İlk düşünülenin aksine kale bir saldırı değil gözetleme kalesi olarak inşa edilmiştir. 4 katlı yapısı incelendiğinde en altta kilerin bulunduğu, diğer katların da yaklaşık 20 kişilik bir asker grubunu barındırmak için uygun olduğu anlaşılır.
Kale çağlar boyunca iki kez tamir görmüştür. Önce Bizanslılar sonra da Osmanlılar kaleyi yine gözetleme amaçlı kullanabilmek için onarımdan geçirmişlerdir. Ancak hazine söylentileri nedeniyle kale definecilerin istilasına uğramış ve bu arada oldukça tahrip edilmiştir.
Şile kalesinin röleve çalışmalarına Şile Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi işbirliği ile başlanmıştır.”