Şişmanlığa özendirici reklama yasak

Şişmanlığa özendirici reklama  yasak
İspanya'da 12 yaşından küçükleri şişmanlığa özendirici reklamlara 180 bin Euroya kadar para cezası getirildi. İspanya'da Sağlık Bakanlığı ile Radyo veTelevizyon Kurumları Federasyonu (FORTA) ve Televiyon TicariOrtaklıklar Birliği (UTECA) arasında imzalanan anlaşmayla 12 yaşındanküçükleri aşırı şişmanlığa özendirici reklamlarının yayınlanmasına 180bin Euroya kadar para cezası getirildi.

SağlıkBakanlığında bugün imzalanan anlaşmayla, 12 yaşından küçükleri hedefalan gıda ve içecek reklamlarında tam sağlıklı olmayan ve aşırışişmanlığa özendirici niteliklerin bulunması halinde 6 bin Euro ile 180bin Euro arasında para cezası verilmesi öngörülüyor.

Konuylailgili açıklama yapan Sağlık Bakanı Trinidad Jimenez, İspanya'da ABülkeleri ortalamasından daha yüksek olarak, 2 ile 17 yaşları arasındakiçocukların yüzde 8,9'unun aşırı şişmanlık sorunu olması ve yüzde18,6'sının normal kilolarının üzerinde bulunmasından dolayı bazıönlemler almak istediklerini, reklamların da bunun bir parçasınıoluşturduğunu ifade etti.

Çocukların, televizyon izleme oranlarının yüksek olmasına dikkati çekenJimenez, sağlıklı gıdalar tüketmenin ve spor yapmanın teşvik edilmesigerektiğini vurguladı.