Sızan Pentagon belgeleri Kiev için tehlike yaratıyor, Wagner-Türkiye detayı, Mossad İsrail'de protestolara katıldı mı? | Dünya Basınında Bugün

Sızan Pentagon belgeleri Kiev için tehlike yaratıyor, Wagner-Türkiye detayı, Mossad İsrail'de protestolara katıldı mı? | Dünya Basınında Bugün

T24 Dış Haberler

Britanya’da yapılan bir araştırma ülkedeki etnik ve dini azınlıkların üçte birinden fazlasından hayatlarında en az bir defa fiziksel ya da sözlü ırkçılıkla karşılaştığını gösterdi. 24 Şubat 2022'den bu yana Batı'nın silah desteğiyle Ukrayna hava savunması, Rus uçaklarını şehirlerinden uzak tutmaya çalışıyor. ABD'nin sosyal medyaya sızdırılan gizli belgelerinde, Ukrayna'nın işgalinde büyük rol oynayan Rus paralı asker grubu Wagner'in Türkiye'den silah alma girişiminde bulunduğu iddia edildi. İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın, Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargı reformuna" tepki gösterilerine karıştığı yönünde, ABD basınında çıkan haberlerin, gerçeği yansıtmadığı iddia edildi.

10 Nisan 2023'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Araştırma: Britanya ırksal olarak adil bir ülke olmaya yakın değil

Britanya’da yapılan bir araştırma ülkedeki etnik ve dini azınlıkların üçte birinden fazlasından hayatlarında en az bir defa fiziksel ya da sözlü ırkçılıkla karşılaştığını gösterdi. İki yıl süren araştırma sonuçları, etnik grupla arasında ırkçılığa ve istismara maruz kalanların sayısının “dikkati çekecek derecede yüksek” olduğunu gösterdi. Araştırmanın sonunda, “Britanya ırksal açıdan adil bir ülke olmaya yakın değil” ifadeleri yer aldı.

The Independent | Kral Charles, ilk Paskalya etkinliğini düzenledi

Kral 3. Charles, tahta çıktıktan sonra ilk Paskalya ayinini düzenledi. Windsor Kalesi’nde düzenlenen etkinlikte Kral Charles’a Konsort Kraliçe Camilla, Prenses Anne ve York Dükü Andrew eşlik etti.

New York Times | Sızan belgeler Kiev'in hava savunmasının tehlikede olabileceğini gösteriyor

24 Şubat 2022'den bu yana Batı'nın silah desteğiyle Ukrayna hava savunması, Rus uçaklarını şehirlerinden uzak tutmaya çalışıyor.

Sosyal medyaya sızdırılan Pentagon belgelerine göre ciddi bir mermi desteği yapılmadığı taktide Ukrayna'nın hava savunma ağı yakında kırılabilir. Belgelere göre, Rusya'nın saldırıları, ağı zayıflatmayı başardı.

New York Times, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu bilgiler ışığında hava saldırılarını daha da sıklaştırabileceğini ve bunun savaşın akışını değiştirebileceğini ifade etti.

The Wall Street Journal | Papa, Paskalya mesajında Ukrayna için barış çağrısında bulundu

Bronşit sebebiyle tedavi gördüğü hastaneden kısa süre önce taburcu edilen Papa Francesco, geleneksel Paskalya mesajında Ukrayna'daki savaşı öne çıkardı. Papa, uluslararası topluma savaşı sonlandırmak için yardımcı olma çağrısında bulundu. 

Moscow Times | PMC "Wagner" Türkiye'den silah almaya çalıştı

ABD'nin sosyal medyaya sızdırılan gizli belgelerinde, Ukrayna'nın işgalinde büyük rol oynayan Rus paralı asker grubu Wagner'in Türkiye'den silah alma girişiminde bulunduğu iddia edildi. 

Sosyal medyaya sızan belgelere göre ABD, Wagner Grubu'nun planlarına dair belgeleri ele geçirmeyi başardı. Bu planlarda, Wagner'in silah bulmak için Türkiye'yi bir kanal olarak kullanmaya çalıştığı görülüyor.

Belgelere göre, şubat başında Wagner personeli, "Vagner'in Mali ve Ukrayna'daki girişimleri için Türkiye'den silah ve ekipman almak için Türk bağlantılarla temasa geçti. Normal şartlarda Wagner'in Latin alfabesiyle yazılımında "W" harfi kullanılsa da, bu belgede "V"nin kullanıldığı görüldü. 

Washington Post'un belgelerden aktardığına göre, Mali Cumhurbaşkanlığı'nı vekâleten yürüten Assimi Goïta, "Mali'nin Vagner'in adına Türkiye'den silahlar alabileceğini" söyledi.

Belgelerde Türk devletinin Wagner'in girişiminden haberdar olup olmadığına veya paralı asker grubunun girişimlerinin başarılı olup olmadığına dair bir bilgi bulunmuyor. Washington Post, NATO üyesi Türkiye'nin Wagner'e silah sağladığı senaryonun ciddi tartışmalara yol açabileceğine dikkati çekti.

Türkiye, Washington Post'a konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Le Monde | Macron ve Borne arasında huzursuzluk başlıyor

Hükümetin Ulusal Meclis onayı almadan kabul ettiği emeklilik reformu Fransa’da krizi tetiklerken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Fransa Başbakanı Elisabeth Borne arasında da gerilim yükseliyor. Başbakan Borne’un krizi yatıştırmaya yönelik tutumunun karşısında Cumhurbaşkanlığı’nda huzursuzluk oluştuğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanlığı’nın hükümetin açıklamalarındaki düzensizlik imajından rahatsız olduğu aktarılıyor.

Al Jazeera | İsrail, Mossad’ın ülkedeki protestoları desteklediği iddiasını yalanladı

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın, Binyamin Netanyahu hükümetinin "yargı reformuna" tepki gösterilerine karıştığı yönünde, ABD basınında çıkan haberlerin, gerçeği yansıtmadığı iddia edildi. Mossad ve yetkililerinin, gösterilere destek vermediği ve servis çalışanlarını hükümet karşıtı gösterilere katılmaya teşvik etmediği savunulan açıklamada, Mossad'ın genel olarak siyasi protesto veya politik etkinlikler karşıtı eylemlere destek vermediği vurgulandı.

Açıklamada, "Mossad ve halihazırdaki yetkililerin gösteriler konusuna hiçbir yaklaşımı olmadı. Mossad ve yetkilileri, servisin kurulduğu günden beri devletin değerleri karşısında vefalı olmuştur" ifadeleri kullanıldı.