Sokak düğünleri tarihe karışıyor

Sokak düğünleri tarihe karışıyor
Çevresel Gürültü Eylem Planı' nın kapsamına alınan sokak düğünü ve konvoylarses kirliliği yaptığı gerekçesiyle yasaklanıyor Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetimi GenelMüdürlüğünün açıklamasına göre, sokak düğünleri, araç konvoyları,havai fişek gösterileri ve gece kulüplerinin çevreyi rahatsız edengürültüsünü bitirmeyi amaçlayan ''Çevresel Gürültü Eylem Planı''tamamlandı.

Planla, hür türlü eğlence programından hava,kara ve demir yollarına, binalardan sanayi tesislerine kadar uzanan tümalanlarda gürültünün önüne geçilmesi amaçlanıyor.

İstanbul'da gece kulüplerinde gürültüölçümleri yapan genel müdürlük, kulüplerin çevreye rahatsızlık verengürültülerini de önleyecek.

Konutlar, eğitim, kültür alanları ileyapıları, sağlık tesisleri, otel, dinlenme tesisleri, parklar gibialanlarda her ne ad altında olursa olsun sokak eğlencesine izinverilmeyecek.

Bu kapsamda, sokak düğünü, kutlama gibielektronik olarak ses yükseltici, davul-zurna, havai fişek, maytapkullanılarak yapılan açık hava aktivitelerine de izin verilmeyecek.

Bu faaliyetlere, ancak çok hassaskullanımların (hastane, sağlık ocağı ve okul gibi) olmadığı yerlerdeveya ilgili belediyece çok hassas kullanımların dışında belirlenecekyerlerde, mevzuatta getirilen kriterlere uyulması şartıyla izinverilecek.

Reina, Sapphire, Sortie ve Kuruçeşme Arena...

Plan çerçevesinde özellikle İstanbul'daki gece kulüplerinde gürültü ölçümleri yapıldı.

Planda, bu yaz sezonu itibarıyla yapılan ölçümlerde elde edilen sonuçlara ilişkin şu bilgilere yer verildi:

''Reina, Sapphire, Sortie ve Kuruçeşme Arenaistasyonlarından alınan ölçüm sonuçlarına göre, eğlence yerlerindeoluşan gürültü seviyesi sınır değeri aşılmıştır. Beylerbeyi ve RaddisonHotel istasyonu ölçüm sonuçları dikkate alındığında sınır değerisağlamaktadır. Ancak belirli günlerde, belirli saatlerde eğlenceyerlerinde gürültü seviyesi çok yüksek değerlere ulaştığında Beylerbeyiistasyonundan alınan değer de yükselmektedir. Buna bağlı olarak, yazsezonu gürültü seviyesi ortalamasının üzerine çıkılan bu saatlerdemeteorolojik şartların da etkisiyle Beylerbeyi istasyonunun olduğubölgeden gelen şikayetler de artmaktadır.''

Ülke genelinde ve özellikle yaz aylarındayoğun olarak şikayete neden olan İstanbul Boğazı'ndaki eğlence yerleri,Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir ve Bursa gibi sahilkentlerindeki eğlence yerlerinin bulunduğu alanlardan başlamak üzeregürültü kirliliği önlenecek. Bu kapsamda, İçişleri Bakanlığı, Kültür veTurizm Bakanlığı, ilgili belediyeler ile eğlence yeri sahiplerini deiçine alacak şekilde çalışmalar yapılacak.

Planda, konuya ilişkin, ''Türkiye genelindemevcut eğlence yerlerinin iş yeri açma ve çalışma ruhsat durumları ilecanlı müzik yayını izin durumları ile turizm teşvik kapsamında olaneğlence yerlerinin turizm işletme belgesi durumları belirlenecek,izinli ve işletme belgeli olarak çalışmaları sağlanacaktır'' ifadesiyer aldı.

''Gereksiz yere korna çalmayın''

Susturucu ve ses giderici diğer parçalarıolmadan bir motorlu kara taşıtının trafiğe çıkmasına izin verilmeyeceğivurgulanan planda, gürültüye neden olan ve önlenecek faaliyetler şöylesıralandı:

-Vatandaşların, motorlu taşıtların üzerinde, içinde korna veya ses çıkaran başka bir cihazı gereksiz yere kullanmaması.

-Radyo, televizyon ve müzik aletlerininyerleşim alanlarında ve gürültüye duyarlı bölgelerde rahatsızlıkverecek seviyede seslerinin yükseltilmemesi veya konumlandırılmaması.

-Havaalanları ve sanayi bölgelerinin yerleşim yerlerinden uzakta kurulması.

-Yerleşim yerlerinde lokomotif sürücülerinin birbirlerine sesli sinyal vermelerinin yasaklanması.

-Gürültüye duyarlı alanların, iyi bir kent planlaması yapılarak trafiğin yoğun olduğu bölgelerden uzakta kurulması.

-Yol ve bina inşaatında kullanılan aletlerinkonut bölgelerinde ve gürültüye duyarlı bölgelerde belli saatlerdeçalışmasına izin verilmesi, tatil günleri ve akşam saatlerindekullanılmasının önlenmesi.

-Yerleşim yerlerinde, gürültü rahatsızlığının önlenmesi ve sağlığın bozulmaması için yapılarda ses yalıtımına önem verilmesi.