BİA Medya Gözlem Raporu’nun 2019’un Temmuz-Ağustos-Eylül verileri açıklandı. Erol Öndroğlu’nun hazırladığı rapordaki verilere göre son bu aylarda 212 gazeteci yargılandı, 13 gazeteci gözaltına alındı. En az 577 internet haberine erişim engeli getirildi. RTÜK, TV kuruluşlarına 9 para cezası, 5 de program durdurma cezası verdi. Üç ayda 31 gazeteci işsiz bırakıldı.
Rapora göre gazeteciler bu üç ayda “Anayasal düzeni hedef almak”, “örgüt üyeliği veya propagandası”, “Cumhurbaşkanına hakaret” ve “Devlet kurumlarını aşağılama” gibi suçlamalarla TCK, TMK, Sermaye Piyasası Kanunu, Bankacılık Kanunu, Atatürk’ü Koruma Kanunu gibi yasalar kapsamında yargılandı.
Dokuzu “kayyım” protestoları olmak üzere en az 13 medya çalışanının gözaltına alındı, ikisi silahlı saldırı, biri polis şiddeti olmak üzere üç gazeteci saldırıyla yaralandığını ve en az 577 internet haberine Sulh Ceza Hâkimliği kararıyla erişim engeli getirildi. Bu dönemde, 7 sosyal medya hesabına engel geldi; bir kitap yasaklandı; 8 ulusal gazete ve televizyon kuruluşu akreditasyon ayrımcılığına uğradı.
175 gazeteci için toplam 10 ağırlaştırılmış müebbet ve 2 bin 82 yıl hapis cezası istendi. Bu sayılara “hakaret” ve “Cumhurbaşkanı’na hakaret”e dair yargılamalar dahil değil. Bu da dahil edildiğinde sanık sayısı 212’ye, istenen cezalar da 10 ağırlaştırılmış müebbet, 2 bin 172 yıl 8 ay hapis ve 2 milyon 35 bin TL’ye çıkıyor.
Öte yandan, Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi eylemlerinde gazeteciye polis şiddeti, genel yayın yasakları, BirGün sitesinde çıkan Hacı Lokman Birlik haberine sansürü ve Barış Akademisyenleri gibi konularda basın ve ifade özgürlüğü lehine tutum aldı. Yargıtay da, dört aydır hükümlü olarak Kandıra Cezaevi’nde tutulan Cumhuriyet gazetesi eski yetkilileri ve çalışanlarına tahliyesine hükmetti.
Raporun tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Dünyada ve Türkiye'de günün gelişmeleri T24 haber bülteni Manşet'te