Soruşturma detayları ortaya çıktı; Orhan Ünğan, bazı hâkimlerin ismini verdi, "Burhan Kuzu yalnız değil" dedi

Soruşturma detayları ortaya çıktı; Orhan Ünğan, bazı hâkimlerin ismini verdi, "Burhan Kuzu yalnız değil" dedi

İranlı uyuşturucu baronu Naji Sharifi Zindashti'nin tahliye edilmesinde hakimlere baskı yaptığı iddia edilen eski TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı ve Anayasa Profesörü Burhan Kuzu hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın, Zindashti'nin kızı ve şoförünün öldürülmesi olayının azmettiricisi olduğu iddiasıyla yargılanarak beraat eden Orhan Ünğan'ın şikâyeti üzerine başlatıldığı öğrenildi. Burhan Kuzu'ya soruşturma açılmasına neden olan Ünğan'ın 18 Kasım 2019'da İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili'ne verdiği ifadeye ortaya çıktı.

Sözcü'den Ümit Türk'ün haberine göre, İstanbul Bağdat Caddesi’nde uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen İlhan Ünğan’ın ağabeyi olan Orhan Ünğan’ın ifadesinde, “Ben Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanırken (Zindasthi’nin kızının öldürülmesi dosyası) Burhan Kuzu’nun yargılama dosyasına müdahale ettiğini ve tahliye edilmemem hususunda baskı yaptığını belirttim” iddiasında bulundu.
 

Maltepe Cezaevi’nden getirilen Orhan Ünğan’ın İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili’ne verdiği ifade şöyle:

"Burhan Kuzu avukatımı aramış"

“15 Şubat 2019’da tarihinde verdiğim dilekçe bana aittir. Ben Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesinde (Zindashti’nin kızı ve şoförünün öldürülmesi dosyası) 3 yıldan fazla tutuklu yargılandım. Geçen ay (21 Ekim 2019) tarihinde beraat ettim.

Benim yargılandığım davada 3 defa adli kontrol ile tahliyeme karar verilmesine rağmen itirazlar üzerine tutuklu yargılandım. Bu konuda hakimlerin ifadeleri HSK müfettişleri tarafından düzenlenen soruşturma dosyasında yer almaktadır.

Naji Zindashti tutuklu iken Burhan Kuzu, 5. Sulh Ceza Hakimi C.Ö. üzerinde baskı kurarak tahliyesini sağladığını medyada çıkan haberlerden öğrendim. Benim elimde bulunan Burhan Kuzu’nun Naji Sharifi Zindashti ile olan tanışıklığını gösteren fotoğrafları ve Whatsapp yazışmaları İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının Zindashti hakkında yürüttüğü dosyada da bulunmaktadır. Bu bilgiler Zindashti’nin telefon incelemesinde ortaya çıkmıştır.

Ben Bakırköy Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanırken Burhan Kuzu’nun yargılama dosyasına müdahale ettiğini ve tahliye edilmemem hususunda baskı yaptığını belirttim. Dosyada bu kayıtlar mevcuttur. Burhan Kuzu ile herhangi bir tanışıklığım yoktur. Kendisini tanımam. Yalnız kardeşim İlhan Ünğan vefat ettikten sonra Burhan Kuzu, avukatım olan A.G.’yi arayarak kendisinin bu olaylarla alakasının olmadığını, üzerine iftira atıldığını söylemiş”

"Burhan Kuzu yalnız değil"

İfadesinde ayrıca Bakırköy Adliyesi’nde görevli bazı hâkimlerin isimlerini veren Ünğan, söz konusu hakimlerin konu hakkında bilgi sahibi olduklarını ve tanık olarak dinlenilmesi gerektiğini belirtti. Ünğan, “Soruşturmanın Burhan Kuzu dışındakileri de kapsaması gerektiğini aksi taktirde güdük kalacağını düşünüyorum” dediği kaydedildi. Kuzu’nun soruşturma kapsamında ifadeye çağrılacağı öğrenildi.

Neler yaşandı?

Naci Şerifi Zindaşti'nin ismi ilk kez Yunanistan’da uyuşturucu ile yakalanan bir gemi ve FETÖ üyesi Ergenekon savcısı Zekeriya Öz’ün dava kapsamında gizli tanık yaptığı iddialarıyla gündeme geldi. İddiaya göre Zindaşti, hayal gücünü zorlayan bir servete sahipti. Bu servet ile de herkesi etkisi altına aldığı iddiaları ayyuka çıkmış bir isimdi. Herkesin tartıştığı ve “cinayet”, “uyuşturucu kaçakçılığı” ile ismini andığı Naci Şerifi Zindaşti’nin ismi, kızının da içinde olduğu bir aracın uyuşturucu hesaplaşmasında hedef olmasıyla daha çok duyuldu. 26 Eylül 2014’te Zindaşti’nin kızı Arzi Şerifi Zindaşti ile yeğeni Devrim Öztunç’un içinde bulunduğu araç iki şüpheli tarafından çapraz ateşe tutuldu. Zindaşti’nin kızı ve yeğeni, olay yerinde can verdi.

Zindaşti’nin kızı ve aynı zamanda koruması olan yeğeninin ölümünün ardından İstanbul bir dizi cinayet ve uyuşturucu hesaplaşmasının da alanı haline geldi. İddiaya göre talimatları veren isim Zindaşti idi. İstanbul’da Zindaşti’nin emriyle seri cinayetler işlendiği şüphesi artınca İstanbul Emniyet Müdürlüğü de Zindaşti ve adamlarına yönelik operasyon düzenledi. 6 Nisan 2018’de düzenlenen operasyonda Organize Şube Müdürlüğü ekipleri Zindaşti ile birlikte adamlarını gözaltına aldı. Zindaşti, “adam öldürmek”, “cinayete azmettirmek”, “FETÖ üyeliği” suçlarından tutuklandı.

“Cinayet” ve “cinayete azmettirme” suçlaması ile hâkim karşısına çıkarılan Naci Şerifi Zindaşti ve 5 adamı tutuklanıp cezaevine konuldu. Hakkında ciddi cinayet delilleri olan ve gemilerle uyuşturucu ticareti yaptığı iddiası tutanaklara geçmiş bir isim olan Zindaşti, 6 ay içinde gece yarısı kararıyla tahliye edildi. Tahliye kararının altında Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan’ın ismi vardı. Tepki çeken, yargı camiasında da tartışılan tahliye kararına, savcılık hemen itiraz etti ve yeniden yakalama kararı çıktı. Ancak ağır suçlamalarla yargılanan Zindaşti kayıplara karıştı. İddiaya göre eski milletvekili Burhan Kuzu da Zindaşti'nin tahliyesi için hâkimlere baskı yapmıştı.

Sürpriz tahliye kararından sonra Zindaşti’nin kayıplara karışması, sadece yargı camiasında değil, bütün kesimlerde tepki yarattı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu dosyaya el koydu. Tahliye kararını veren Hakim Cevdet Özcan görevinden alınarak geçici olarak Küçükçekmece Hakimliği’ne atandı. HSK kararla ilgili de jet hızıyla soruşturma başlatıp müfettiş görevlendirdi. Müfettiş incelemesi başladığında ise Hakim Cevdet Özcan Erzurum’daki yeni görev yerine atanmıştı.

Dün Kuzu'nun ifadeye çağrılabileceği yönündeki haberlerin kamuoyuna yansımasının ardından, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı sessizliğini bozarak Kuzu ile ilgili soruşturma başladığını doğruladı. Özel Soruşturma Bürosu’nca yürütülen soruşturma kapsamında Kuzu’nun ilerleyen günlerde ifadeye çağrılabileceği öğrenildi.