Sosyalist Enternasyonal'de 'Gezi Parkı' oturumu

Sosyalist Enternasyonal'de 'Gezi Parkı' oturumu

İstanbul'da düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konsey Toplantısı'nda "Gezi Parkı" oturumu gerçekleştirildi. Oturumda konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Erdoğan laik, demokratik, sosyal hukuk devleti, rol model türkiye’yi,  faşizan ve bağnaz bir rejime dönüştürmek istiyor." dedi.

Toplantıda konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise, Sosyalist Enternasyonal’in Türkiye’de yapılmasından gurur duyduklarını söyledi. Küreselleşmeyle özgürlük ve eşitlik düşüncesinin geliştiğini ve baskıcı rejimlerin sarsıldığını söyleyen Kılıçdaroğlu, küreselleşmenin yarattığı eşitsizliğe de dikkat çekti. Küresel ekonomik düzeninin büyük şirketleri gözettiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, yoksulların bu düzende ezildiğini anlattı. Sosyal adalet vurgusu yapan Kılıçdaroğlu, konuşmasını Willy Brand’ın  “savaşın yokluğu barış demek değildir” sözleriyle tamamladı.

 

'Bu sadece bir ağaç meselesi değildir'

 

Gezi parkı olaylarının son derece trajik olduğunu söyleyen Umut Oran, "Ben ve CHP Milletvekili arkadaşlarım olaylar boyunca Gezi Parkı'ndaydık. bu sadece bir ağaç meselesi değildir. Ağaç bir semboldür. Olaylar baskıcı, otoriter, diktatöryel anlayış yüzünden yaşandı. Bir mahallenin sorunu önce bir şehrin, sonra bir ülkenin, sonra tüm dünyanın sorunu haline geldi. Sorun özgürlük ve demokrasi sorunuydu" ifadelerini kullandı.

Umut Oran oturum sırasında sözlerine ara vererek Başbakan Erdoğan'ın gezi parkı olaylarına ilişkin açıklamalarının yer aldığı videoyu da katılımcılara izletti: