Sözcü yazarı Dündar: Belçika’da maden kazası 1959’da yaşanmış, bizde ise Enerji Bakanı’nın 25 gün önce ziyaret ettiği işletmede, fazla söze gerek var mı?

Sözcü yazarı Dündar:   Belçika’da maden kazası 1959’da yaşanmış, bizde ise Enerji Bakanı’nın 25 gün önce ziyaret ettiği işletmede, fazla söze gerek var mı?

Sözcü yazarı Uğur Dündar, Amasra'da 41 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasına ilişkin olarak, "Belçika’da maden kazası 1959’da yaşanmış, bizde ise Enerji Bakanı’nın 25 gün önce ziyaret ettiği işletmede, fazla söze gerek var mı?" yorumunu yaptı. 

Dündar yazısında, "Kaza sonrası yaşananlar da ayrıca ibret vericiydi. Bartın Cumhuriyet Başsavcılığının soruşturma için üç savcıyı görevlendirmiş olmasına karşın, bilgi kirliliğinin önüne geçecek “resmi ağızdan” açıklamalar, saatler geçmesine karşın yapılamıyor, deyim yerindeyse her kafadan bir ses çıkıyordu. Örneğin AFAD, facianın trafo patlamasından kaynaklandığını açıklıyor, ancak saatler sonra düzeltme yaparak, felakete grizu patlamasının neden olduğunu duyuruyordu. Keza facianın olduğu galeride kaç işçinin mahsur kaldığı konusunda da kafa karışıklığı mevcuttu. Oysa görevli savcılar bir kriz masası kurabilir ve yetkililerden aldıkları doğru bilgileri saat başı, ya da gerekli gördükleri anlarda kamuoyuyla paylaşarak bilgi kirliliğinin önüne geçebilirlerdi. Hele Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in, 25 gün önce  patlamanın gerçekleştiği tesisi denetlemesi ve o ziyarette işçilere hitaben “Önce güvenlik. Sizin canınızın güvenliğini biz şu tesisin tamamına değişmeyiz” demiş olması, sözün bittiği yerdi!.." ifadesini kullandı.