Sözcü yazarı Öztürk: Amaç, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere bazı başkanlara siyaset yasağı getirmek, bunun için her yol deneniyor

Sözcü yazarı Öztürk: Amaç, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere bazı başkanlara siyaset yasağı getirmek, bunun için her yol deneniyor

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne başlatılan terör soruşturmasına ilişkin olarak, "Amaç, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere bazı başkanlara siyaset yasağı getirmek, bunun için her yol deneniyor" yorumunu yaptı. 

Öztürk yazısında, "Kamu kurum ve kuruluşlarınca gizlilik dereceli yerler ve stratejik öneme haiz tesis/projelerde çalışacak personel hakkında güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılabilmesi için bu hususları kapsayan yönergelerinin olması gerekiyor. Bu olmazsa soruşturma ve araştırma görevli kurumlarca yerine getirilmez. Kanun/yönetmelikte sayılanlar dışındakilerin güvenlik soruşturması veya arşiv araştırması ilgili kurumun talebi üzerine mülki amirlikler tarafından yapılabiliyor. Anayasaya/Kanuna ve AYM içtihatlarına açıkça aykırı olan bu düzenleme de bile güvenlik soruşturması veya arşiv araştırmasının yapılması konusu kamu idarelerinin yetkililerinin talebine/takdirine bırakılmış." ifadesini kullandı. 

Öztürk şunları kaydetti:

"AYM'nin çok sayıda iptal kararları üzerine 7 Nisan 2021'de 7315 sayılı Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu kabul edildi. Kanunda arşiv araştırması ve güvenlik soruşturması kavramları açıklandı.  Belediye şirketlerinde özel hukuk hükümlerine göre istihdam edilenler memur sayılmıyor, yaptıkları “Görev” değil, “Kamu hizmeti” olduğu için bu kapsama girmiyor. Bunlar hakkında arşiv araştırması bile yapılamaz. Güvenlik soruşturması ise arşiv araştırmasını da kapsıyor. Güvenlik soruşturmasında arşiv araştırmasının yanı sıra; kolluk/istihbarat makamlarındaki veriler, yabancı devlet kurum/kişileri ile ilişiği, terör örgütleri ile irtibat/iltisak içinde olup olmadığı hususlarının da ayrıca saptanması gerekiyor. Kanunun uygulama usul/esaslarını düzenleyen Yönetmelik, Kanunun yayınlanmasından 13,5 ay sonra, yani 3 Haziran 2022 tarihinde yürürlüğe girdi.  Gizlilik dereceli görevler belirlendi.

İçişleri Bakanı, arşiv araştırması yaptırmadığı gerekçesiyle bazı belediye başkanları hakkında isnatta bulunuyor. Bir Mülkiye Başmüfettişine sordum: Bu, hak ve adalete uygun düşmez. Böylesi bir belirsizlik ortamında belediye başkanı yetkilileri hakkında isnatta bulunurken, isnat edilen eylem tarihlerindeki mevzuat hükümleri AYM içtihatlarını dikkate alınmadığından  haklarında suç duyurusunda bulunulmaz” dedi. Amaç, başta Ekrem İmamoğlu olmak üzere bazı başkanlara siyaset yasağı getirmek. Bunun için her yol deneniyor, denenecek."