Sözcü yazarından Türkiye'nin Venezuela’da buğday ekme kararına: Sanıyor musunuz ki sorun toprakta, sorun zihniyette!

Sözcü yazarından Türkiye'nin Venezuela’da buğday ekme kararına: Sanıyor musunuz ki sorun toprakta, sorun zihniyette!

Tarım Bakanı Vahit Kirişçi, Venezüela’da buğday üretimine başlayacaklarını duyurdu. Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, “Sanıyor musunuz ki sorun toprakta, sorun zihniyette!” diyerek tepki gösterdi.

“Bizim hiç toprağımız yok ya… 783.5 bin km2 toprağımızda buğday tarlası kalmamış ya… Ne diyor Sayın Kirişçi? Venezuela'nın toprağına çok ihtiyacımız varmış” diyen Zeyrek şunları kaydetti:

“Venezuela bir petrol devi. Dünyanın en fazla petrol rezervi olan ülkelerinden biri. Kahve kakao üretiminde ve ihracatında da dünyada önemli bir yeri var. Gelin görün ki popülist yöneticileri yüzünden hiperenflasyon yaşıyorlar. İşsizlik, hayat pahalılığı almış başını gitmiş. En temel ürünlerde kıtlık yaşanıyor. Hükümet, halkını doyurmak için tahıl tüketimini yüzde 5 artırmaya karar vermiş. Bu yüzden geçen yıl un ve makarna ithalatını yüzde 16 artırmışlar ve Türkiye'nin en iyi makarna müşterilerinden birine dönüşmüşler. 1 kg yerli Venezuela makarnası 1 dolarken, Türkiye'den 70 sente makarna alıyorlarmış.”

“Çiftçimiz, uçsuz bucaksız tarım arazilerini tohumsuzluktan, gübresizlikten, susuzluktan, mazotsuzluktan boş bırakırken Venezuela'ya kim gider ki buğday üretmeye?” diye soran Zeyrek, “Sanıyor musunuz ki sorun toprakta? Sorun zihniyette! Buldukları çözüme bakın: Türkiye'de üretimi bitir. Venezuela'dan ithal et! Tıpkı şeker gibi. Şeker fabrikalarını, en büyük şeker ithalatçısına satan bir iktidardan daha nasıl bir çözüm beklenebilirdi ki? Yeter ki onlardan olan birileri para kazansın. Ülke yoksullaşsa, yoksun hale gelse de mühim değil!” ifadelerini kullandı.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.

TIKLAYIN - Türkiye, Venezuela'da buğday ekimine başlıyor