Sri Lanka protestoları: Devlet Başkanı Rajapaksa'nın istifası kabul edildi

Sri Lanka protestoları: Devlet Başkanı Rajapaksa'nın istifası kabul edildi

T24 Dış Haberler

Sri Lanka Parlamentosu Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena, aylardır protesto edilen Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifasının kabul edildiğini duyurdu.

Abeywardena cuma günü yaptığı açıklamada, "Bu noktadan sonra anayasal olarak yeni bir devlet başkanı atamak için süreç başlatacağız" dedi.

Abeywardena, cumartesi günü süreci başlatmak için parlamentonun toplanacağını ifade etti. Atanan devlet başkanı, Rajapaksa'nın 2024'e kadar devam eden görev süresinin tamamlayacak. 

Parlamento Başkanı, yeni devlet başkanını belirleme sürecinin bir hafta sürmesini beklediklerini ifade etti.

Rajapaksa'nın istifa mektubunu sunduğu haberinin yayılmasının ardından perşembe günü Sri Lanka'nın en büyük şehri Colombo'daki protestocular büyük sevinç yaşamıştı. The Guardian'ın aktardığına göre karar açıklandığında sokaklarda dans eden 26 yaşındaki Rubika, "İnanamıyorum, artık Gotabaya yok. Bugün Sri Lanka halkı için müthiş bir gün" dedi.

Rajapaksa, çarşamba Maldivler'e kaçtıktan sonra perşembe akşamüstü Suudi Arabistan'a ait bir uçakla Singapur'a geçti. The Guardian'ın aktardığına göre istifası istenen Sri Lanka liderinin son durağının Suudi Arabistan olacağı düşünülüyor. 

Devlet Başkanı'nın istifa etmekten kaçınması, ülkedeki siyasi krizi büyütmüştü. Sri Lanka'da hükümete yönelik büyük protestolar; ülkenin on yıllardır görmediği boyutta bir ekonomik krize girmesiyle başladı. Birçok protestocu yakıt, gıda ve ilaç kıtlığına sebep olan krizden Rajapaksa'yı sorumlu tutuyor.