Suudi Arabistan’dan kaçarak Türkiye'ye sığınan kız kardeşlerin akıbeti merak ediliyor

Suudi Arabistan’dan kaçarak Türkiye'ye sığınan kız kardeşlerin akıbeti merak ediliyor

16 Mayıs Salı günü, Suudi Arabistan’dan Türkiye’ye kaçmış iki kadın olan Ashwaq ve Areej Hamoud’un videoları sosyal medyaya yansıdı. Videoda Türkiye’de turist vizesiyle bulunduklarını açıklayan kardeşler, Suudi Arabistan’dan yıllarca aile şiddeti gördükleri için kaçtıklarını anlatıyorlar ve geri gönderilirlerse öldürüleceklerinden bahsediyorlardı. Ailelerin onlara şiddet uyguladığını ve aç bıraktığını anlatan kardeşler, geri gönderilirlerse öldürüleceklerinden emin olduklarını söylüyorlardı.

#SaveAshwaqAndAreej these sisters who fled Saudi Arabia are detained in Turkey , Dina's tragedy happening again ! pic.twitter.com/OhvxyPLzzA

— Moudi Aljohani (@Moudhi90) 16 Mayıs 2017

Kadınların videolardaki ifadelerine göre, oturum izni başvurusu için gittiklerinde, haklarında Suudi Arabistan’da arama kararı olduğu ve terör suçundan arandıklarını öğrendiler. Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan kadınlar Yenişehir Polis Merkez Amirliği’ne götürüldüler. Buradan bir video daha gönderen kadınlar, videoda ailelerin onları Suudi Arabistan’a geri getirtmek için polise onların terör suçu işledikleri konusunda yalan ifade vermiş olabileceklerini düşündüklerini aktarıyorlardı.

#SaveAshwaqAndAreej these young women are threatened to be killed for "honor" by family,they are detained in Turkey pic.twitter.com/Xe5WMDvcPZ

— Moudi Aljohani (@Moudhi90) 16 Mayıs 2017

Sosyal medyada Ashwaq ve Areej kardeşler için dayanışma çağrısı oluşturuldu ve 17 Mayıs Çarşamba günü davalarını bir avukat üstlendi. Normal koşullar altında kadınların 18 Mayıs Perşembe sabahı avukatları eşliğinde İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’ne götürülmesi gerekiyordu. Ancak kadınların sabaha karşı 03.00 saatlerinde avukatları olmadan Göç İdaresi’ne teslim edildiği öğrenildi. Aldığımız bilgilere göre şu an Ashwaq ve Areej’in avukatı kadınların nerede olduğu konusunda bilgi alamıyor. Göç İdaresi ise bu konu hakkında herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Ashwaq ve Areej’in arkadaşları ve aktivistler Suudi Arabistan’a geri gönderilmeleri durumunda öldürülme tehlikeleri olan kadınlar için endişe duyduklarını dile getirirken, sosyal medyada #WhereAreAshwaqAndAreej ve #AshwaqVeAreejNerede etiketleriyle kadınların akıbetini soruyorlar.