Taciz edildi, karakoldaki şikayetinde "Bir şey çıkmaz" denince durağa uyarı afişi astı: Burada taciz edildim, lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun!

Taciz edildi, karakoldaki şikayetinde "Bir şey çıkmaz" denince durağa uyarı afişi astı: Burada taciz edildim, lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun!

İstanbul’da yaşayan Gülce Tokyol, Anadolu yakasındaki metronun Acıbadem çıkışında, halk arasında E-5 olarak bilinen D-100 karayolu üzerindeki otobüs durağında bir erkek tarafından tacize uğramasının ardından karakola gidip şikâyetçi oldu. Karakoldaki polislerin kendisine şikâyetinden 'muhtemelen' bir şey çıkmayacağını söylemesi üzerine de güvenlikli olmadığını düşündüğü durağı kullanan diğer kadınları uyarmak için çevreye uyarı afişleri astı:

“Bu otobüs durağında taciz edildim. Lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun.”

"Etraf karanlıktı, kimse olmadığı için yardım isteyemedim"

İstanbul Acıbadem’de yaşanan olay salı günü gerçekleşti. Metrodan Acıbadem durağında inen Tokyol, otobüs beklemek için D-100 karayolunun Üsküdar yönünde bulunan durağa çıktı. Bir süre iki kadın, üç erkek bekledikleri durakta, diğerlerinin otobüse binmesiyle Tokyol ile bir erkek kaldı. Tokyol, sonrasında yaşananları Acıbadem Polis Karakolu’nda verdiği ifadesinde şöyle anlattı:

“Otobüsleri daha rahat görebilmek için ayağa kalktım ve kaldırımda beklemeye devam başladım. Bu sırada bir şahıs bana vücudu ile arkadan çarptı ve arkamı dönüp baktığımda az evvel durakta otobüs bekleyen erkek şahsın cinsel organını fermuarından çıkartmış şekilde mastürbasyon yaptığını gördüm. Duruma sinirlenerek şahsa ‘Ne yapıyorsun sen’ diye bağırdım. Bunun üzerine şahıs D-100 üzerinden Harem istikametine koşarak kaçtı. Etrafta kimse olmadığı için yardım isteyemedim. Olayın meydana geldiği yerin yeterince aydınlık olmaması ve olayın paniğiyle şahsın yüzüne çok dikkatli bakamadım.”

“Başıma gelenin tesadüfi olduğunu sanmıyorum, bence bunu yapan kişi oranın ne kadar kuytuda kaldığının farkında"

Olayın yaşandığı otobüs durağı, Acıbadem metro durağının D-100’ün Kadıköy yönüne giden çıkışının solunda yer alıyor. Yaya trafiğinin büyük bir bölümünün yönlendiği, Acıbadem’e çıkan merdivenler çıkışın hemen sağında kalırken; Üsküdar ya da Kadıköy yönüne gitmek isteyenler ise metrodan çıktıktan sonra sol taraftaki durağa geçiyor. Otobüs durağı ile metro çıkışı arasında, kaldırımın daraldığı bölümün üzerindeki yükselti arkada kalan durak bölümünün görünürlüğünü, ortalığın aydınlık olmaması da bölgenin güvenliğini azaltıyor. Tokyol, kendisine cinsel tacizde, hatta saldırıda bulunan kişinin de bu durumun farkında olduğunu düşünüyor.

“Başıma gelenin çok da tesadüfi olduğunu sanmıyorum. Bence bunu yapan kişi oranın ne kadar kuytuda kaldığının farkında. O yüzden de bunu bir kez daha yapacağına eminim” diyen Tokyol, polisin kendisine bölgede güvenlik kamerasını olmadığını ve şikâyeti hakkında da büyük ihtimalle takipsizlik çıkacağını söylemesi üzerine bölgede yaşayan diğer kadınları uyarmanın yollarını düşünmeye başlamış. İlk aklına gelen yaşadıklarını sosyal medyada paylaşmak olurken, daha sonrasında kadınları doğrudan uyarmanın daha iyi olabileceğine kanaat getirmiş ve “Bu otobüs durağında taciz edildim. Lütfen kendi güvenliğiniz için tetikte olun” yazılı ilanlar bastırmış.

"İsterim ki insanlar oranın güvenli olmadığını bilsinler, polisin bizi korumakta yetersiz kaldığı noktalarda birbirimizi koruyalım"

“Karakoldaki polis memurları şikayetim hakkında büyük ihtimalle takipsizlik kararı çıkacağını söylediklerinde beni üzen şey, böyle bir harekete kalkışan adamın büyük ihtimalle verdiğim şiddetli tepki karşısında ürküp bunu yapmayı bırakmayacağını bilmem oldu" diye konuşan Tokyol, başına gelenleri sadece kendisi ile karakoldaki polislerin bilecek olmasının, yaşananların bunu yapan kişinin yanına kâr kalması anlamına geleceği düşünmüş: 

“Bu sebeple ilan yapıştırarak insanları uyarma ihtiyacı hissettim. Bu benim başıma geldi ve isterim ki insanlar o bölgenin güvenli olmadığını bilsinler ve -umarım- böyle bir şeyi yaşamak zorunda kalmasınlar. Polisin bizi korumakta yetersiz kaldığı noktalarda birbirimizi koruyalım. Bu tacizcilere karşı toplum olarak sivil direnelim.”

Cinsel taciz nedir, cinsel saldırı nedir?

Cinsel saldırı ile cinsel taciz suçları, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ‘Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Suçlar’ı kapsayan 6. bölümünde tanımlanıyor. ‘Cinsel saldırı’ suçuyla ilgili TCK Madde-102’de “Cinsel davranışlarla bir kimsenin vücut dokunulmazlığını ihlâl eden kişi, mağdurun şikâyeti üzerine, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Cinsel davranışın sarkıntılık düzeyinde kalması hâlinde iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir” deniyor.

Cinsel taciz ise Madde-105’le düzenleniyor. Buna göre, “Bir kimseyi cinsel amaçlı olarak taciz eden kişi hakkında, mağdurun şikayeti üzerine, üç aydan iki yıla kadar hapis cezasına veya adlî para cezasına fiilin çocuğa karşı işlenmesi hâlinde altı aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.”

Bu konuda Yargıtay’ın da emsal bir kararı bulunuyor. Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin Aralık 2007 tarihli emsal kararına göre, ‘bele sarılmak’ taciz değil cinsel saldırı olarak nitelendiriliyor. Kararda, “Bele sarılmak fiili ile birbirine benzeyen ve fiziksel temas içeren, objektif olarak şehevî nitelikte bulunan hareketlerin cinsel suç kapsamında yeterli kabul edildiğine göre, ‘mağdurun kalçasının ellemek’, ‘mağdurun göğüslerine dokunmak’ ve benzeri iradi ve şehvet içerikli olduğuna kuşku duyulmayan davranışların cinsel saldırı suçu olacağı söylenebilir” ifadelerine yer veriliyor.