T24-Ankara
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, tarımsal istihdamda yaşanan daralmanın kadınlar aleyhine işlediğini söyledi. Kadının tarım sektöründe istihdam dışı kalma oranının geçen yıla göre yüzde 8.4’e yükseldiğine dikkat çeken Aygun bu oranın erkeklerde sadece 2.4 olduğunu ifade etti. Aygun, “Tarımda emeğinin karşılığını alamayan, sigortasız çalışan kadınlar, adım adım topraktan soğumaktadır. Bu da gıda fiyatlarını şüphesiz daha olumsuz etkileyecektir. Ziraat mühendisi olarak üzülerek söylüyorum kadınlarımızı topraktan ve üretimden soğutuyoruz” dedi.
Mutfak ekonomisini yöneten, gıda güvenliğimizin sigortası niteliğindeki tarım sektörünün lokomotifi olan kadınlarımızın üretimden çekilmeye başladığına işaret eden Aygun’un yazılı açıklaması şöyle:
“TÜİK’in son istihdam verilerine göre; tarımda istihdam edilen 5 milyon 23 bin kişiden 2 milyon 178 binini kadınlar oluşturmaktadır. Üstelik kadınlarımızın yüzde 90’ı sigorta kaydı olmadan, yüzde 80’i aile işçisi olarak ücret almadan çalışmaktadır. Tarımsal istihdamın ve üretimin yarısını kadınlar oluşturmasına karşın emeğinin karşılığını alamamakta ve hak ettiği ekonomik güvenceden yoksun çalışmaktadır. Kadınlarımız; emeğinin karşılığını alamadığı için tarımsal üretimden çekilmektedir. Girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle çiftçilerimiz üretimi azalttığı için tarımsal istihdam da daralmıştır. Ancak bu daralmanın en çok kadınlar aleyhine işlemesi dikkat çekicidir. Geçen yıl 2 milyon 382 bin kadının istihdam edildiği tarım sektöründe bu yıl 2 milyon 178 bin kadın istihdam edilmiştir. Geçen yıla göre erkeklerin yüzde 2.4’ü, kadınların ise yüzde 8.6’sı tarımsal istihdamdan çıkmıştır. Bu veriler; kadının topraktan kopuşunu tüm çıplaklığı ile ortaya koymaktadır.”
Dr. Aygun tüm dünyada kadın çiftçilerin sayısının arttığı bir süreç yaşandığını belirterek, “BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) gelişmekte olan ülkelerde kadınların tarım sektöründeki ağırlığının arttığı bir akım yaşandığını ortaya koymaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kadın çiftçilerin sayısının arttırılması, kadın emeğinin pazara çıkarılmasındaki engellerin kaldırılması ve kadınların örgütlenmeleri gerekmektedir” diye konuştu.
AKP’nin tek adam rejiminde kadının erkekle tam eşit ve özgür olduğu Türkiye idealini baltaladığını kaydeden Aygun, “İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) Kadının İlerlemesi Teşkilatı Tüzüğü’nü onaylanmak üzere TBMM’ye getiren AKP iktidarı, İslam ülkelerindeki kadının rolünü referans alacaksa bu Türk kadını için büyük geri gidiş olacaktır. Merkezi Kahire’de kurulacak Kadının İlerlemesi Teşkilatı’nın tüm üye devletlerde yapılandırılmasına geçilecektir” uyarısını yaptı. Aygun, şu mesajları verdi:
“İşin vahim yanı, tüzüğün giriş kısmında, ‘Müslüman âleminde hızla değişen, gelişen ve modernleşen dünyada kadınların erkeklerin saygı duyulan eşleri olarak yetiştirilmesi, eğitimi, öğretimi’ amaçlanmaktadır. Kadının eğitiminin “erkeğe saygı duyan eş” noktasına indirgenmesine dayanan yeni hedef; Türk kadının elindeki haklara yönelik büyük bir tehdittir. Kadına yönelik şiddeti ve her türlü istismarı önlemenin panzehiri; kadını üretimde tutmak, daha çok istihdam etmek, liyakatlı ve pedagojik açıdan uygun kadrolarla çağdaş ve bilimsel eğitimi vermektir. Kadının erkekle tam eşit ve özgür olduğu bir Türkiye mümkündür. Bu hedefte kadınlarla birlikte el ele mücadele etmeye devam edeceğiz. Kadınların siyasette, toplumda, ekonomide ve aile hayatında hak ettiği konumu alacağı bir Türkiye dileği ile tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyorum.”