T24 Dış Haberler
Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmek üzere Los Angeles'a gelirken, havalimanında Tayvan'ın bağımsızlığı yanlısı ve karşıtı protestocular toplandı.
Salı gecesi, Ing-wen'in Los Angeles'ta kaldığı otelin etrafında da Pekin yanlısı kalabalıklar toplandı. Ing-wen otele girerken Tayvan bayrağı sallayan kalabalık, Devlet Başkanı'nın elini sıktı.
Otelin yakınlarındaki bir kaldırımda toplanan daha ufak bir grup da "Tek Çin" diye slogan attı.
Polis, grupları güvenlik çizgisi oluşturarak ayrı tuttu.
Ing-wen, Tayvan'la resmi diplomatik ilişkileri olan Guatemala ve Honduras'ı ziyaret ettikten sonra ülkesine dönmeden ABD'ye geldi.
Ing-wen, burada ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile Los Angeles'ın hemen dışındaki Ronald Reagan Başkanlık Kütüphanesinde görüşecek.
Görüşme Pekin'in tepkisini çekti ve Çin, "Karşılık verilebileceğini" belirtti.
Dönemin ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Çin'in itiraz ve tehditlerine rağmen geçen ağustos ayında Tayvan'a resmi ziyareti gerçekleştirmişti. Pelosi, 25 yıldır Tayvan'ı ziyaret eden en üst düzey ABD'li yetkili oldu.
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.