T24 Dış Haberler
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin 1 Ağustos’ta başladığı Asya gezisi çerçevesinde bugün Tayvan’a da gideceği ve 3 Ağustos’ta devlet başkanı Tsai Ing-Wen ile görüşeceği yerel kaynaklarca belirtildi. Pelosi'nin Tayvan'a gittiği düşünülen uçağının havalanmasının ardından Çin uçakları Tayvan Boğazı'nda uçmaya başladı.
Gezinin ilk durağı olarak Singapur’a giden Pelosi daha sonra Malezya’ya gitmişti.
Tayvan’da yayınlanan Liberty Times gazetesi Pelosi’nin yerel saatle bu akşam 22:20’de Taipei’de (Türkiye saatiyle 17:20) olacağını yazdı.
Flightradar24 uçuş takip sitesindeki bilgilere göre Pelosi’yi taşıyan Amerikan Hava Kuvvetleri uçağının (SPAR19) Türkiye saatiyle 10:42'de Kuala Lumpur’dan ayrıldığı görülüyor. Uçağın Tayvan'a gittiği taktirde 22:20'da adaya varması bekleniyor.
Flightradar'da uçuşu 100 binden fazla insan takip ediyorRus devleti destekli RT'nin FlightAware isimli uçuş takip sitesinden aktardığı bilgiye göre, Taipei'ye ulaşması beklenen SPAR19'un Tayvan'a 30 dakika uzaklıkta olduğu belirtildi.
Uçuş takip sitesi Flight Radar 24, Nancy Pelosi'yi taşıyan SPAR19 isimli uçağın Tayvan hava sahasına girdiğini paylaştı.
Pelosi’nin ziyareti resmi olarak açıklandıktan sonra Çin Hava Kuvvetleri’ne ait savaş uçakları Tayvan Boğazı’nın ortasındaki medyan çizgisine tam sınırda çok sayıda uçuş yapmaya başladı. Çin Deniz Kuvvetleri’ne ait savaş gemileri de medyan çizgisinin sınırında seyretmeye devam ediyor.
Bu arada geçen hafta Singapur’daki üstünden ayrılan USS Ronald Reagan uçak gemisi, USS Antietam kruvözörü ve USNS Tippecanoe yakıt ikmal gemisinden oluşan ABD Deniz gücü de Tayvan’a ulaşmış durumda.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi'nin bugün Tayvan’a ulaşması beklenirken Çin Dışişleri Bakanı Wang Yİ’den tepki geldi.
Reuters’ın aktardığı habere göre, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, “Tayvan meselesinde ‘ateşle oynayan’ ABD’li politikacılar iyi bir sonuca ulaşmayacak” dedi.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Chunying ise, Pelosi’nin beklenen Tayvan ziyareti konusunda ABD ile iletişim hâlinde olduklarını söyledi.
Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Ziyaretimiz, demokratik Tayvan'a olan desteğimizin sarsılmadığının göstergesi" diyen Pelosi, şu ifadeleri kullandı:
"Hint-Pasifik bölgesinde yaptığımız bu gezi sırasında karşılıklı güvenliğe, ekonomik işbirliğine ve demokratik yönetime odaklanıyoruz. Tayvan yönetimiyle yaptığımız görüşmelerde destek mesajlarımızı yinelemeyi ve özgür bir Hint-Pasifik bölgesi için işbirliğimizi ilerletmeyi hedefliyoruz. Dünyanın otokrasi ve demokrasi arasında seçim yapmak zorunda olduğu bu dönemde Amerika'nın 23 milyon Tayvanlı'ya verdiği destek çok önemli."
Tayvan, Çin savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiği yönündeki iddialarını yalanladı.
Tayvan Savunma Bakanlığı, bu yönde internet söylentileri olduğunu, ancak bunların 'sahte haberler' olduğunu ve vatandaşlarının bu bilgiyi çevrimiçi yaymamaları gerektiğini söyledi.
Tayvan Savunma Bakanlığı'nın Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda; "PLA Su-35 savaş uçaklarının Tayvan Boğazı'nı geçtiğine dair çevrimiçi söylentilere yanıt olarak, bu sahte bir haber. Lütfen resmi web sitemizdeki doğru mesajları takip edin. izleri bu haberi yaymamaya çağırıyor ve bu kötü niyetli eylemi şiddetle kınıyoruz" denildi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan ziyaretiyle ilgili olarak ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns’ün Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı aktarıldı.
Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Xie Feng’in Çin hükümeti adına ABD'ye sert bir temsil ve protestoda bulunmak üzere ABD'nin Çin Büyükelçisi Burns'ü acilen Dışişleri Bakanlığı'na çağırmaya yetkili kılındığı bildirildi.
TIKLAYIN | ABD’nin Çin Büyükelçisi Nicholas Burns, Çin Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kay-şek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor. Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletlerde ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.