TCDD'nin tarihi binası Medipol Üniversitesi'ne verildi

TCDD'nin tarihi binası Medipol Üniversitesi'ne verildi
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nın (TCDD) Hazine ve Maliye Bakanlığı ile TOKİ’ye devrettiği Ankara'daki TCDD Misafirhanesi olarak kullanılan tarihi bina, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın kurucusu olduğu Ankara Medipol Üniversitesi’ne verildi.

TCDD İkinci İşletme Baş Müdürlüğü olarak kullanılan ve ardından misafirhaneye dönüştürülen tarihi bina 1928 yılında yapılmıştı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, içerisinde tescilli kültür varlığı olan müzenin de bulunduğu TCDD ikinci bölge binası, kreş, lojmanlar, Sanat Galerisi ve Ankara Misafirhanesi ile birlikte devredildi. 78 bin metrekarelik alanın Hazine’ye devredilmesine ilişkin protokol, Maliye Bakanlığı, TOKİ ve TCDD İşletmesi arasında 13 Mart 2018’de imzalandı.

Devredilen alanın ve binaların Gazi Üniversitesi’nden bölünerek kurulan Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’ne verileceği iddia edilmişti. Ancak daha sonra Medipol Üniversitesi’ne devri yapıldı.

"Peşkeş çekilmesine sessiz kalmayacağız"

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Basın Yayın Sekreteri Ahmet Eroğlu yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Böylesi bir planın hayata geçirilmesi Ankara Gar yerleşkesini parçalamaktır. Hangi açıdan bakarsak bakalım bu alanın devri ve sonrasında hayata geçirilecek plan ve sonuçları ne kamusal ne de toplumsal bir fayda sağlamayacaktır. Ulaşım hizmeti veren bir kurum tarafından on yıllardır kullanılan bu alanlar bundan sonra da yine aynı amaçla kullanılmalıdır. Vakit çok geç olmadan, TCDD yönetimini bu yanlış karardan dönmeye çağırıyoruz. Bizler işimize, iş yerlerimize sahip çıkmaya sonuna kadar devam edeceğiz. İş yerlerimizin peşkeş çekilmesine sessiz kalmayacağız.”

Gar binası, Genel Müdürlük binası, CTC Kumanda Merkezi, Kreş, Misafirhane ve diğer binalarıyla bir bütün olan bu alanın Cumhuriyet’in tanığı ve TCDD’nin önemli bir değeri olduğunun altını çizen Eroğlu, “Toplumsal hafızanın önemli bir parçasıdır. Bu yerin devri demiryolunun geleceğine vurulmuş büyük darbe olacaktır" sözlerini kaydetti.

Ankara Mimarlar Odası Şube Başkanı Candan: Protokolü görmek istiyoruz

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan T24'e yaptığı açıklamada, plan değişikliğine ve söz konusu 78 bin metrekarelik alanın Hazine'ye devredilmesine ilişkin olarak dava açtıklarını söyledi. "Binaya 'Medipol Üniversitesi' diye plaketi çakmışlar" diyen Candan, "Pazartesi günü söz konusu protokolü talep edeceğiz. Ve o protokole iptal davası açacağız" dedi.

BTS ve Mimarlar Odası, plan değişikliğini ve 'Medipol' iddiasını geçen yıl da gündeme getirmişti

Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS), geçen yıl gar yerleşkesinin plan notlarında özel üniversite alanı olarak görüldüğünü açıklamış, hükûmet yetkililerine şöyle seslenilmişti:

“Plan notları değerlendirildiğinde, söz konusu alanda emsal artışlarıyla birlikte 300 bin metrekarelik bir yapılaşma öngörülüyor. Plan değişikliğinde bu alanın özel üniversite alanı olduğu ifade ediliyor. Bu demektir ki bu alan bir vakıf üniversitesine tahsis edilmiş durumda. Hacı Bayram Veli Üniversitesi bir devlet üniversitesi olarak devre dışı kalmış durumda. O dönem hazineye mi verilecek yaklaşımları tartışmadayken bir taraftan da Medipol’e verilecek sağlık kampüsü olacak gibi söylemler vardı. Hükümet bize açıklasın Medipol Üniversitesi’ne mi verilmiştir?" diye sormuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin 19 Mart 2009'da gerçekleştirdiği 'Bina Kimlikleri' başlıklı söyleşide Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Yeşim Uysal, Ankara Gar Kompleksi hakkında yaptığı açıklama Medipol Üniversitesi'ne devri yapıldığı belirtilen binadan şöyle bahsediyor:

"Gar binasının yan tarafındaki bölge binası olarak kullanılan yapı, Mimar Kemalettin Bey tarafından Ankara’nın başkent olmasıyla birlikte, İstanbul’daki vekillerin gelip kalacağı konut olarak projelendirilmiştir. İleriki yıllarda, Demiryolu Meslek Lisesi olarak kullanılmış, daha sonra Genel Müdürlük 2. Bölge Binası olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ankara gar sahasında 1924 yılında, Ankara yolcu trafiğinin yoğun olduğu dönemde, Ulus’taki Taş Han’ın görevini paylaşmak amacıyla, otel olarak inşa edilmiş, ancak genelde idari işlev görmüştür."